Dopamiini

dU-Dopam          KL 1264

Alihankinta, menetelmä akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti.

Indikaatiot

Neuroblastoomaa, ganglioneuroomaa ja eräitä lähes yksinomaan dopamiinia erittäviä feokromosytoomia epäiltäessä.

Näyteastia

Kuljetusputki, virtsanäytteet (10ml)

Näyte

10 ml vuorokausivirtsaa. Säilöntäaine 10 ml 6 mol/l HCl. Puolet säilöntäaineesta lisätään heti ensimmäisen virtsamäärän jälkeen keräysastiaan ja sekoitetaan virtsaan. Loput säilöntäaineesta lisätään noin puolessa välissä keräystä. Mikäli virtsaa erittyy vähän (100 ml tai alle) ei toista säilöntäaineen lisäystä tehdä.

Potilaan tulisi olla ilman katekoliamiinien aineenvaihduntaan vaikuttavaa lääkitystä 3 vrk ennen virtsankeräystä ja keräyksen ajan. Keräyksen aikana tulee välttää nauttimasta tutkimusta häiritseviä ravintoaineita (ks. Virhelähteet).

Säilytys ja lähetys

Näytteet, joihin on lisätty säilöntäainetta (pH on noin 3), säilyvät jääkaapissa 5 vrk, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna.

Menetelmä

LC-MS/MS

Viitearvot

alle 1 v        alle 1.2µmol / 24 h
1 v  alle 1.6µmol / 24 h
2 - 3 v alle 2.1µmol / 24 h
4 - 7 v0.2 - 2.5   µmol / 24 h
8 - 11 v0.3 - 3.1µmol / 24 h
12 - 17 v0.3 - 4.2µmol / 24 h
≥ 18 v0.4 - 2.6µmol / 24 h

Viite: Thomas L (Hrsg). Labor und Diagnose. 8. Aufl, Verlag TH Books Frankfurt/Main (2012)

Tekotiheys

3 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

5

Tulkinta

Neuroblastooma ja ganglioneurooma ovat myös lähtöisin hermostopienasta. Neuroblastoomat ovat lasten (yleensä alle 5-vuotiaita) pahanlaatuisia kasvaimia, joista erittyy katekoliamiineja, etenkin dopamiinia. Sen vuoksi virtsasta löytyy kohonneita määriä HVA:ta, MTA:ta ja MOMA:a. Ganglioneuroomia tavataan nuorilla aikuisilla ja ne ovat yleensä hyvänlaatuisia. Mikäli ne ovat biokemiallisesti aktiiveja, muistuttaa katekoliamiinien erityskuvio neuroblastooman eritystä. Tällöin myös virtsan 3-metoksityramiinin (dU-MTA) eritys virtsaan on lisääntynyt.
Joissakin feokromosytooma-tapauksissa kasvaimesta vapautuvien amiinien aineenvaihdunta on sellainen, että ainoa patologinen arvo on kohonnut virtsan metoksihydroksimandelaatin (dU-MOMA) eritys virtsaan.


Virhelähteet: Potilaan tulisi olla ilman tetrasykliini- ja kinidiinilääkitystä 3 vrk ennen virtsankeräystä ja koko keräyksen ajan. Alfa-metyylidopa lääkitys tulisi lopettaa 2 viikkoa ennen virtsankeräystä. Lääkeaineet, jotka vaikuttavat katekoliamiinien aineenvaihduntaan, voivat häiritä määritystä aiheuttamalla virheellisen korkean tuloksen (esim. adrenaliini, noradrenaliini, MAO-estäjät, hydralatsiini, labetaloli ja beetasalpaajat). Myös monet ravintoaineet (banaani, jäätelö, suklaa, vanilja) voivat antaa vääriä positiivisia tuloksia. Banaanit sisältävät huomattavia määriä noradrenaliinia. Kahvi ja tee kiihdyttävät adrenaliinin ja vähäisemmässä määrin noradrenaliinin eritystä.

Tekopaikka

MVZ Labor Dr. Limbach & Kollegen
Akkreditointitaho: DAkkS (ILAC MRA:n jäsen)
Standardi: DIN EN ISO 15189

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 20.09.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024