Immunofiksaatiotutkimus (selkäydinneste)

Li -ImmFix       KL 3404

Alihankinta

Indikaatiot

Selkäydinnesteen monoklonaalisten tai oligoklonaalisten (IgA- tai IgM-tyyppisten) fraktioiden toteaminen ja tyypittäminen tai poissulku.

Näyte

3 ml likvoria. Näyte otetaan steriiliin 10 ml:n muoviputkeen.

Säilytys ja lähetys

Lähetys huoneenlämmössä, jos näyte on perillä alle vuorokaudessa, muutoin kylmälähetyksenä. Näyte säilyy viikon jääkaapissa.

Menetelmä

Agaroosigeelielektroforeesin jälkeinen immunofiksaatio vasta-aineilla, joista ensisijaisia ovat anti-IgG, -IgA, -IgM, -kappa ja -lambda.

Tekotiheys

5 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

17

Tulkinta

Tutkimusta käytetään ensisijaisesti M-komponenttiepäilyissä. Jos likvorin elektroforeesissa todetaan mahdollinen M- komponentti, laboratorio jatkaa tutkimusta immunofiksaatiolla. Likvorin M-komponentti on useimmiten peräisin keskushermoston ulkopuolelta, jolloin se esiintyy vastaavana seerumissa. Joskus M-komponenttia voi kuitenkin muodostua primaarisesti keskushermoston alueella. Likvorin immunofiksaatiota voidaan käyttää myös elektroforeesissa todettujen mahdollisten likvorin oligoklonaalisten immunoglobuliinifraktioiden varmistamiseen (mm. MS- taudissa). IgG-luokan oligoklonaalisten fraktioiden tutkimiseen suositellaan herkempää tutkimusta Li-IgG-Oc (KL 6168), jossa tulosta verrataan samalla ajettuun potilaan seeruminäytteeseen. IgA- ja IgM-tyyppisten oligoklonaalisten fraktioiden ja vapaiden monoklonaalisten kevytketjujen osoitukseen tarvitaan Li-ImmFix. Likvorissa voi esiintyä vapaita kevytketjuja joko myelooma- tai MS-tyyppisessä taudissa.

Tiedustelut

Asiakaspalvelu
asiakaspalvelu@medix.fi
Päivitetty: 10.08.2017

Yhtyneet Medix Laboratoriot
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Asiakaspalvelu
puh. (09) 52 561
faksi (09) 412 7053
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2019