Hydroksitryptamiini (5-), Serotoniini

S -5-HT          KL 3959

Alihankinta, menetelmä akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti

Indikaatiot

Karsinoidikasvainten diagnostiikka.

Esivalmistelu

Kolme vuorokautta ennen näytteenottoa tulee välttää mm. seuraavia hedelmiä ja marjoja niiden korkean serotoniinipitoisuuden vuoksi: banaani, saksanpähkinä, tomaatti, ananas, puna- ja mustaherukka, luumut, karviainen, melonit, avokado, munakoiso, kiwi, greippi ja taateli.

Potilaan tulisi välttää seuraavia lääkeaineita kolme vuorokautta ennen näytteenottoa: klooripromatsiini, mefenesiini ja metokarbamoli. Kaksi vuorokautta ennen näytteenottoa tulisi välttää parasetamolia ja asetyylisalisyylihappoa.

Lähes kaikki SSRI-lääkkeet (selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät) sekä osa verenpainelääkkeistä ja  beetasalpaajista voivat merkittävästi alentaa serotoniinipitoisuutta. Näytettä ei suositella otettavaksi näiden lääkitysten aikana. Myös guaifenesiinin käyttöä tulisi välttää ennen näytteenottoa.

Näyteastia

Seerumiputki

Näyte

1 ml seerumia. Näytteen annetaan hyytyä huoneenlämmössä. Seerumi erotellaan heti näytteen hyydyttyä ja pakastetaan välittömästi.

Säilytys ja lähetys

Säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografinen (HPLC).

Tekotiheys

2 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

8

Viitearvot

227 - 1135 nmol/l

Tulkinta

Malignit karsinoidituumorit tuottavat runsaasti 5-HT:tä ja nostavat sen tasoa veressä. Samoin 5-HIAA:n eritys virtsaan kasvaa. Syvässä masennustilassa voidaan todeta matalia seerumin serotoniinipitoisuuksia.

Elimistössä 5-HT:tä (serotoniinia) esiintyy eniten ruoansulatuskanavan ja jossain määrin myös hengitysteiden enterokromaffiinisissa soluissa. Muut 5-HT:tä sisältävät kudokset ovat keskushermoston eräät neuronit ja trombosyytit. 5-HT syntyy hydroksylaation ja dekarboksylaation kautta tryptofaanista. Se hajoaa elimistössä pääasiassa monoamiinioksidaasin avulla ja virtsaan erittyvä päämetaboliitti on 5-hydroksi-indolietikkahappo (5-HIAA). 5-HT:llä on sydäntä ja eräitä verisuonia stimuloivia vaikutuksia, mutta se voi myös laajentaa esim. luurankolihasten verisuonia. Jo annoksina, joilla ei ole kardiovaskulaarivaikutuksia, 5-HT lisää suolen motiliteettia. Astmaatikkojen keuhkoputkien on osoitettu olevan erityisen herkkiä 5-HT:n supistavalle vaikutukselle. 5-HT toimii keskushermostossa välittäjäaineena ja sen on oletettu olevan osallisena useissa psyyken ja keskushermoston häiriöissä kuten skitsofreniassa, maanis-depressiivisessä psykoosissa ja depressiossa.

Tekopaikka

SYNLAB Leinfelden
Akkreditointitaho: DAkkS (ILAC MRA:n jäsen)
Standardi: DIN EN ISO 15189

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 15.12.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024