Hydroksi-indolyyliasetaatti (5-)

dU-5HIAA KL 1637

Alihankinta, menetelmä akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti.

Indikaatiot

Karsinoidisyndrooma.
Ileumin, umpilisäkkeen, mahalaukun seinämän ja haiman enterokromaffiiniset solut muodostavat 5-hydroksitryptamiinia (serotoniinia), joka keuhkoissa olevan monoamiinioksidaasin ja aldehydidehydrogenaasin vaikutuksesta muuttuu 5-hydroksi-indolyyliasetaatiksi (5-HIAA). 5-HIAA on serotoniini-metabolian lopputuote ja virtsan 5HIAA-eritys kuvastaa elimistön serotoniinituotannon määrää.

Näyteastia

Tehdaspuhdas erotteluputki 5 ml (putki ei saa sisältää lisäaineita, säilöntäaineita tms.)

Näyte

2-3 ml vuorokausivirtsaa. Säilöntäaine 10 ml 6 mol/l HCl. Puolet säilöntäaineesta lisätään heti ensimmäisen virtsamäärän jälkeen keräysastiaan ja sekoitetaan virtsaan. Loput säilöntäaineesta lisätään keräyspäivän iltana. Mikäli virtsaa erittyy vähän (100 ml tai alle), ei toista säilöntäaineen lisäystä tehdä. Virtsamäärä mitataan. Virtsamäärä ja keräysaika ilmoitetaan pyynnön yhteydessä. Keräyksestä erillinen asiakkaan ohje ("Vuorokausivirtsan 24-tunnin keräys, lisäaineellinen") verkkosivuillamme. 

Potilaan tulisi olla ilman serotoniinin aineenvaihduntaan vaikuttavia lääkeaineita (esim. beetasalpaajat, trisykliset antidepressantit, levodopa, metyylidopa, MAO-inhibiittorit) 3 vrk ennen virtsan keräystä. Samoin tulee välttää 3 vrk ennen keräystä ja koko keräyksen ajan suuria määriä serotoniinipitoisten ravintoaineiden nauttimista (esim. ananas, banaani, tomaatti, maapähkinä ja punaviini).

Säilytys ja lähetys

Noin pH 3:ssa näyte säilyy huoneenlämmössä viikon.
Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

LC-MS/MS

Tekotiheys

2-3 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

5

Viitearvot

10-42 µmol/vrk

Tulkinta

5-HIAA-eritys on kohonnut karsinoidisyndroomassa. Eritys saattaa olla intermittoivaa, joten toisinaan on tarpeen seurata vuorokausieritystä useaan otteeseen. 5-HIAA-määritys paljastaa 73 % karsinoidisyndroomatapauksista. Kun tunnetut virhetekijät on eliminoitu, spesifisyys on lähes 100 %. Myös erilaisten APUD-tuumoreiden yhteydessä on joskus todettu lisääntynyttä 5-HIAA-eritystä.

Kirjallisuus

Richards DA, Titheradge AC. Simultaneous liquid chromatographic determination of vanillylmandelic acid, homovanillic acid and 5-hydroxy-3-indoleacetic acid in urine, using isocratic elution and electrochemical detection. Biomed Chromat 1987;2:115-19.
Victorzon M, Victorzon S, Sankila R. Ruoansulatuskanavan karsinoidikasvainten epidemiologia, diagnostiikka ja kirurginen hoito. Duodecim 2004;47:2191-9.

Tekopaikka

MVZ Labor Dr. Limbach & Kollegen
Akkreditointitaho: DAkkS (ILAC MRA:n jäsen)
Standardi: DIN EN ISO 15189

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 25.04.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024