Chlamydia pneumoniae, vasta-aineet

S -ChpnAb          KL 4955

Akkreditoitu tutkimus

Osatutkimukset

S -ChpnAbG       KL 4294
S -ChpnAbA       KL 4497
S -ChpnAbM        KL 4204

Indikaatiot

Keuhkokuume, ylähengitysti,einfektiot, sinuiitti ja pitkittynyt yskä. Krooninen keuhkoklamydiainfektio on hiljattain liitetty etiologisena tekijänä mm. aikuisiän astmaan, sarkoidoosiin ja koronaaritautiin.

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia. Näyte voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen.
Parinäyte yleensä 2 - 3 viikon sisällä.
Kahden kuukauden sisällä tullut parinäyte tutkitaan rinnakkain ensimmäisen näytteen kanssa. Parinäyte tulee merkitä putkeen II-näyte merkinnällä.

Säilytys ja lähetys

Säilyy 7 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (EIA).

Tekotiheys

2-3 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

2 - 4

Viitearvot

S -ChpnAbA          alle  18     U/ml         
S -ChpnAbG          alle  18      U/ml         
S -ChpnAbM          alle 0,9Index        

Tekopaikka

SYNLAB Tallinna
Akkreditointitaho: EAK (EA MLA:n jäsen)
Standardi: EVS-EN ISO 15189

Tulkinta

Tuloksista annetaan lausunto.

Keuhkoklamydia on etiologinen tekijä 10 % kaikista keuhkokuumeista, 5 % keuhkoputkentulehduksista ja sinuiiteista sekä 0.5 - 1 % primaareistä faryngiiteista. Keuhkoklamydia voi aiheuttaa kroonisen infektion ja elinaikana voidaan sairastaa 2 - 3 reinfektioita. Aikuisväestöllä n. 50 - 80 % :lla on veressään IgG - luokan vasta-aineita merkkinä aiemmin sairastetu(i)sta infektio(i)sta. Primaari-infektioissa on C. pneumonian vasta-aineita osoitettavissa kaikissa immunoglobuliiniluokissa. Klamydiaspesifisten vasta-aineiden ilmaantuminen seerumiin saattaa olla hidasta ja kestää jopa, - 2 - 4 viikkoa oireiden alkamisesta. Reinfektiossa IgM-vaste puuttuu usein, mutta sitävastoin IgG- ja IgA-luokan vasta-ainepitoisuudet nousevat nopeasti. Kroonisessa infektiossa on lähes poikkeuksetta sekä IgG- että IgA-luokan vasta-aineita, joiden taso voi olla normaalia korkeampi. IgM-luokan vasta-aineita ei kroonisessa infektiossa yleensä ole osoitettavissa. Julkaisujen mukaan IgA-luokan vasta-aineiden esiintyminen korreloi mm. sydäntapahtumiin (koronaaritauti) riippumatta pitoisuudesta. Pelkkä IgG-luokan vasta-aineiden esiintymisen ei ole osoitettu liittyvän keuhkoklamydiainfektion komplikaatioihin.

Tiedustelut

Sairaalamikrobiologi Anna Muotiala
etunimi.sukunimi@synlab.fi
Päivitetty: 03.09.2019

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2021