Chlamydia trachomatis, vasta-aineet

S -ChtrAb          KL 1737

Akkreditoitu menetelmä.

Osatutkimukset

S -ChtrAbG        KL 4100
S -ChtrAbA        KL 4498

S -ChtrAbA ja S -ChtrAbG ovat tilattavissa myös erillisinä tutkimuksina.

S -ChtrAb tutkimuksessa määritetään IgG- ja IgA-luokan vasta-aineet synteettisiä peptidejä kohtaan, jotka ovat peräisin Chlamydia trachomatiksen MOMP-proteiinin VD IV-alueelta. Kyseisillä peptideillä ei ole mitään sekvenssihomologiaa Chlamydia pneumoniaen vastaavan alueen kanssa.

Indikaatiot

Chlamydia trachomatis -infektion serologista diagnostiikkaa suositellaan tehtäväksi erityisesti reaktiivisen artriitin, munajohdinperäisen lapsettomuuden, perihepatiitin ja prostatiitin erotusdiagnostiikassa. Perihepatiitissa Chlamydia trachomatis -vasta-aineiden määrittäminen on ensisijainen tutkimus. Akuutin pinnallisen ja komplisoitumattoman klamydiainfektion diagnostiikassa ja seulontatutkimuksissa tulisi käyttää ensisijaisesti mikrobin DNA- tai rRNA-osoitusta.

Näyteastia

Seerumiputki tai geeliputki

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia. Näyte voidaan ottaa myös geeliputkeen. 

Parinäyte yleensä 10 - 14 vrk:n sisällä.

Näytteen säilytys

Säilytys 7 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna.

Näytteen lähetys

Huoneenlämmössä

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (EIA).

Tekotiheys

1 x vko

Vastausaika

7

Viitearvot ja tulkinta

S -ChtrAbAalle 18U/ml
S -ChtrAbGalle 18U/ml

Tulkinta

Chlamydia trachomatis - infektiot ovat hyvin usein oireettomia sekä naisilla että miehillä. Akuuttien pinnallisten ja komplisoitumattomien C. trachomatis -infektioiden diagnostiikassa DNA:n/rRNA:n osoitus geenimonistuksella (-CtGcNhO KL 1738 tai U -CtGcNhO KL 4816) on ensisijainen diagnostinen tutkimus. Jos geenimonistusmenetelmä antaa negatiivisen tuloksen, korkea seerumin klamydiavasta-ainepitoisuus voi silti viitata klamydiaetiologiaan. Chlamydia trachomatiksen kroonisissa infektioissa ja komplisoituneessa tautimuodossa vasta-ainetasot voivat olla korkeita. Samanaikaisesti korkeat IgG- ja IgA-pitoisuudet liittyvät usein akuuttiin, hiljattain sairastettuun tai pitkittyneeseen klamydiainfektioon. Klamydian aiheuttamissa komplikaatioissa kuten perihepatiitissa, IgA-pitoisuus on usein huomattavan korkea, jopa ilman samanaikaisesti osoitettavia IgG-vasta-aineita. Myös päinvastaisia tilanteita esiintyy. Toisaalta rajoittuneissa pinnallisissa infektioissa vasta-aineet eivät useinkaan nouse diagnostiselle tasolle. Klamydiavasta-ainepitoisuus voi säilyä infektion jälkeen positiivisena pitkiäkin aikoja. Tästä syystä positiivinen tulos ei kerro varmuudella infektion ajankohtaa. Laboratoriovastaus sisältää tulkinnan.

Tekopaikka

SYNLAB Tallinna
Akkreditointitaho: EAK (EA MLA:n jäsen)
Standardi: EVS-EN ISO 15189

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 01.12.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024