Nivelnesteen solut, erittelylaskenta

KL 3129Sy-Diffi

Näyte

Näyte ilmakuivattuna tai metanolikiinnitettynä objektilasilla.
Hepariinilla tai EDTA:lla antikoaguloitu nivelneste levitetään objektilasille varovasti kahden objektilasin välissä (ks. tarkemmin alla). Solujen konsentrointi sentrifugoimalla 1500g/10min tai esikäsittely hyaluronidaasilla voivat tulla kysymykseen näytteen ominaisuuksista riippuen. Valmiste ilmakuivataan tai kiinnitetään metanolilla ennen lähettämistä.

Valmisteen tekeminen:
Aseta pisara nivelnestettä objektilasille. Paina toinen objektilasi varovasti alemman lasin päälle hiospäät eri suuntiin (esim. alemman lasin hiospää oikealla ja ylemmän lasin hiospää vasemmalla) ja vedä lasit sivusuunnassa erilleen toisistaan niin, että näyte leviää tasaisesti molemmille laseille. Paina laseja vastakkain vain sen verran, että nivelneste leviää lasille.

Säilytys ja lähetys

Ilmakuivattu valmiste säilyy 4-5 vrk ja metanolilla kiinnitetty valmiste noin 1 kk huoneenlämmössä. Lähetys huoneenlämmössä objektilasikotelossa.

Menetelmä

MGG - värjäys ja mikroskopointi.

Tekotiheys

Ma-pe

Vastausaika (arkipäivää)

1

Viitearvot

Granulosyyttien osuus alle 25 %.

Tulkinta

Nivelnesteen erittelylaskenta on jatkotutkimus nivelnesteen solujen laskennalle. Solulaskenta voidaan tehdä vitaalivärjätystä valmisteesta laskentakammiossa kahden tunnin sisällä näytteenotosta, joten näytettä ei voi yleensä kuljettaa keskuslaboratorioon.

Tyypillisesti nivelnesteessä esiintyvistä soluista pääosa on nivelen mononukleaarisia endoteelisoluja ja makrofageja. Edellä mainituista erotellaan polymorfonukleaariset granulosyytit. Artriiteissa granulosyyttien osuus lisääntyy. Bakteerin aiheuttamassa artriitissa granulosyyttien osuus on yleensä yli 80%. Autoimmuuniartriititissa granulosyyttejä on useimmiten 25-80%.

Nivelnesteen kidetutkimus on valikoimassamme tutkimusnumerolla KL 2055.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 06.11.2019

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024