Mycoplasma genitalium, nukleiinihappo (kval)

-MygeNhO     KL 6195

Alihankinta

Viime vuosina Mycoplasma genitalium on varmistunut merkittäväksi sukupuoliyhteydessä välittyvän infektion aiheuttajaksi. Tartunnan kliininen kuva vaihtelee oireettomasta kantajuudesta hankalaan uretriittiin ja servisiittiin. On mahdollista, että mikrobi voi aiheuttaa hedelmättömyyttä naisilla munajohdinten arpeutumisen kautta ja miehillä lisäkivestä vaurioittamalla.
Tällä hetkellä M.genitalium ei kuulu tartuntatautiasetuksen mukaan ilmoitettavien sukupuolitautien joukkoon, mutta sen hoitokäytäntö on esitetty sukupuolitautien Käypä Hoito-suosituksessa vuodelta 2010.
Mykoplasma voi esiintyä ja aiheuttaa oireita yksinään ja se on eräs vaihtoehto sukupuolielinten infektio-oireiden erotusdiagnostiikassa varsinkin klamydia- ja tippuritutkimusten antaessa negatiivisen tuloksen. Yhtyneet Medix Laboratorioissa tehdyssä kartoituksessa vuodelta 2011 (julkaisematon) todettiin M.genitaliumia 1,2% klamydia-tutkimukseen lähetetyistä tikkunäytteistä. Tähän tutkimukseen tulleista näytteistä (-MygeNhO) on ollut positiivisia noin 11%.

Indikaatiot

Epäselvä miesten ja naisten uretriitti ja naisten servisiitti.

Näyte

Limakalvonäyte (cervix, urethra) otetaan Aptima Unisex Swab Specimen Collection Kit -näytteenottovälineillä (putkessa valkoinen etiketti). Näytettä otettaessa pyritään välttämään limaa, märkää ja eritteitä, jotka poistetaan näytteenottopakkauksessa olevalla valkoisella pumpulitikulla. Näyte otetaan pakkauksen sinisellä tikulla painaen ja pyörittäen niin, että näytteeseen saadaan tarpeeksi epiteelisoluja. Näytteenottotikku katkaistaan kuljetusputkeen, jonka korkki suljetaan välittömästi. Toistaiseksi virtsanäyte ei sovellu testiin.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilytetään ja lähetetään laboratorioon huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys (2-14 vrk) jääkaapissa.

Menetelmä

Reaaliaikainen polymeriaasiketjureaktio (Q-PCR).

Tekotiheys

arkipäivisin (ma-pe)

Vastausaika (arkipäivää)

2-3

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta

Positiivinen nukleiinihappomonistustulos kertoo solujen olevan M.genitaliumin infektoimia.

Tiedustelut

Sairaalamikrobiologi Anna Muotiala
etunimi.sukunimi@synlab.fi

Päivitetty: 24.03.2020

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2021