C-reaktiivinen proteiini

S -CRP           KL 1216

Akkreditoitu menetelmä.

C-reaktiivinen proteiini (CRP) on ns. akuutin faasin proteiini, jonka pitoisuus saattaa jopa tuhatkertaistua vakavan invasiivisen bakteeritulehduksen yhteydessä. CRP-määritystä onkin käytetty pitkään erottamaan bakteeritulehdus virustulehduksesta ja eräiden kudostuhoa aiheuttavien sairauksen aktiivisuuden arvioinnissa. Näissä tilanteissa merkitsevät pitoisuudet ovat olleet kymmeniä milligrammoja litrassa. Terveiden henkilöiden veren CRP-pitoisuus on useimmiten alle 1 mg/l.

Viime vuosina on osoitettu, että jo vähän suurentunut CRP-pitoisuus liittyy suurentuneeseen sydäninfarktin vaaraan. Sydän ja verisuonitautiriskin arviointiin tarjoamme herkempää S -hsCRP -määritystä, ATK 8022.

Indikaatiot

Invasiivisen bakteeritulehduksen erottamien virustulehduksesta, kudostuhoa aiheuttavien sairauksien seuranta. Sydäninfarktin ja muiden aterotromboottisten sairauksien vaaran ja aspiriinihoidon ennaltaehkäisevän tehon arviointi.

Näyteastia

Seerumiputki tai seerumigeeliputki

Näyte

1 ml seerumia.

Säilytys ja lähetys

Seerumi säilyy 4 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Immunoturbidometrinen.

Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika (arkipäivää)

Samana päivänä

Viitearvot

Alle 5 mg/l
Katso lisäksi tulkinta.

Tulkinta

Syvissä bakteeri-infektioissa CRP-pitoisuus on yleensä yli 40 mg/l, ja määritystä voidaan käyttää esim. erottamaan bakteerin aiheuttama keuhkokuume viruksen aiheuttamasta hengitystietulehduksesta, bakteerimeningiitti virusmeningiitistä, pyelonefriitti kystiitista tai uretriitista. CRP-määritystä voidaan käyttää myös esim. sydäninfarktin koon ja reuman aktiivisuuden arviointiin.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 21.12.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024