Reniini, konsentraatio

fP-Reninm  KL 6338
P -Reninm  KL 6339

Alihankinta, menetelmä akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti.

Indikaatiot

Hypertension etiologian selvittely sekä primaarisen ja sekundaarisen hyperaldosteronismin erotusdiagnostiikka yhdessä aldosteronimäärityksen kanssa. 

Potilaan esivalmistelu

Ennen näytteenottoa normaali ruokavalio, runsasta tai erityisen niukkaa suolankäyttöä tulee välttää 3-5 vrk:n ajan. 
Yleensä keskeytetään estrogeenivalmisteet, diureeteista spironolaktoni ja triamtereeni 4 viikoksi. Harkinnan mukaan pidetään viikon tauko ACE-estäjien, angiotensiini II reseptorin salpaajien, beetasalpaajien ja muiden diureettien käytössä. Lääkitystä koskevissa asioissa potilaan tulee aina keskustella hoitavan lääkärinsä kanssa.   

Näyte

1 ml (minimi 0,5 ml) EDTA-plasmaa.
Näyte (pysty) otetaan aamulla (klo 7 - 10), kun vuoteesta nousemisesta on kulunut vähintään 2 tuntia ja kun potilas on istunut 10 - 15 min. Mikäli potilas on makuulla, hänen tulisi olla vähintään tunti vuodelevossa ennen näytteenottoa. 
Näyte otetaan huoneenlämmössä EDTA -putkeen. Plasma erotellaan mahdollisimman pian ja pakastetaan 3 tunnin kuluessa näytteenotosta. Näyte säilytetään ja lähetetään pakastettuna. Huom! Reniininäytettä ei saa laittaa missään vaiheessa kylmään, jotta estetään mahdollinen näytteen proreniinin muuttuminen reniiniksi. 
Suolansaannin arvioimiseksi ja reniinituloksen tulkitsemiseksi suositellaan dU-Na:n määrittämistä. (ks. myös plasman aldosteroni ja Pt-ARR)

Säilytys ja lähetys

Näyte säilytetään ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminesenssi (CLIA). Mittaa reniinipitoisuuden (suora reniini).

Tekotiheys

Ma - la

Vastausaika (arkipäivää)

1 - 2

Viitearvot

Aikuiset (yli 18 v):
Reniini, plasma (pysty) 4,4 mU/l - 46 mU/l
Reniini, plasma (makuu) 2,8 mU/l - 40 mU/l

Lapsille ei ole omia viitearvoja.

Tekopaikka

SYNLAB Tallinna
Akkreditointitaho: EAK (EA MLA:n jäsen)
Standardi: EVS-EN ISO 15189

Tulkinta

Matala reniinipitoisuus, runsas aldosteronin eritys sekä hypokalemia ovat lähes diagnostinen yhdistelmä primaariselle hyperaldosteronismille. Ks. myös Pt-ARR atk 22013.
Korkeita reniiniarvoja tavataan hypertensiossa, johon liittyy munuaisvaltimon ahtauma, samoin malignissa hypertensiossa sekä feokromosytoomassa. Sekundaarista hyperaldosteronismia eli lisääntynyttä reniinin sekä aldosteronin tuotantoa esiintyy askitespotilailla, vaikeassa nefroottisessa oireyhtymässä, sydäninsuffisienssissa sekä neste- ja suolahukassa. 
 

Tiedustelut

ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 27.07.2020

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2021