Myoglobiini, plasmasta

 P -Myogl      KL 4602

Alihankinta

Indikaatiot

Laajojen traumaattisten ja/tai iskeemisten lihasvaurioiden diagnostiikka. Sydäninfarktin varhaisdiagnostiikka. Lihassairauksien diagnostiikka ja seuranta.

Näyteastia

Li-hepariiniputki tai Li-hepariinigeeliputki

Näyte

1 ml Li-hepariiniplasmaa

Säilytys ja lähetys

Näyte voidaan lähettää huoneenlämpöisenä, jos se on perillä alle vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Plasmanäyte säilyy jääkaapissa 5 vrk, jolloin lähetys kylmälähetyksenä. Pidempiaikainen (maks. 3 kk) säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna.

Menetelmä

ECLIA

Tekotiheys

Tehdään 3 - 4 x viikossa

Vastausaika (arkipäivää)

3

Viitearvot

    Naiset             25 - 58        ug/l        
    Miehet 28 - 72  ug/l

Tulkinta

Myoglobiini on poikkijuovaisen lihaksiston ja sydänlihaksen spesifinen hemoproteiini. Pitoisuudet plasmassa ovat normaalisti erittäin vähäiset, mutta lihasvauriossa voivat nousta moninkertaisiksi. Pienen molekyylikokonsa takia myoglobiini on yksi varhaisimpia sydäninfarktin kemiallisia osoittajia, mutta sen spesifisyydellä on rajoituksia.

Plasman myoglobiinipitoisuus lisääntyy poikkijuovaiseen lihaksistoon kohdistuvissa traumoissa, palovammoissa, rabdomyolyysissä, myosiitissa ja lihasdystrofioissa. Sydäninfarktissa plasman myoglobiinipitoisuudet voivat nousta 10 - 1000 -kertaisiksi normaaliin verrattuna. Plasmassa maksimiarvo saavutetaan 3 - 6 tunnin kuluttua kohtauksesta, minkä takia myoglobiininousu on yksi varhaisimpia sydäninfarktin osoittajia. Myös sydämen rytmihäiriöissä, sydäninsuffisienssissa ja digoksiini-intoksikaatiossa myoglobiinipitoisuudet saattavat kohota.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 02.11.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024