Laktaatti, plasmasta

fP-Laktaat     KL 2184

Alihankinta

Indikaatiot

Eri syistä johtuva laktaattiasidoosiepäily.

Näyte

1 ml litium-hepariiniplasmaa, minimimäärä 0,5 ml kylmänäytteenotto. Suositellaan paastonäytettä. Potilaan oltava levossa 30 min ennen näytteenottoa. Varmimmin oikea tulos saadaan kahden tunnin levon jälkeen paastonäytteestä.

Säilytys ja lähetys

Näyte sentrifugoidaan heti näytteenoton jälkeen kylmäsentrifuugilla ja plasma erotetaan soluista välittömästi. Näyte säilyy huoneenlämmössä enintään 8 tuntia ja 2 viikkoa jääkaappilämpötilassa. Lähetetään kylmälähetyksenä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Pakastettu näyte lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Entsymaattinen fotometrinen menetelmä

Tekotiheys

4 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

3

Viitearvot

0.5 - 2.2 mmol/l

Tulkinta

Plasman laktaattipitoisuus nousee voimakkaassa lihasrasituksessa 10 - 20 -kertaiseksi lepotilaan verrattuna. Terveillä henkilöillä laktaattipitoisuus palaa rasituksen jälkeen lepotasolle muutamassa tunnissa. Plasman laktaattipitoisuus nousee myös nopeasti alkaneen, verenkierto- ja hengityselinten toimintahäiriön aiheuttaman hypoksian seurauksena. Kroonisessa hypoksiassa laktaattipitoisuudet eivät sanottavasti nouse. Diabeettisessa ketoasidoosissa syntyy ketoaineiden lisäksi usein myös runsaasti laktaattia. Alkoholin käyttö saattaa nostaa hieman plasman laktaattipitoisuutta samoin kuin salisylaatit ja metanolimyrkytys. Harvinaisia laktaattiasidoosin aiheuttajia ovat eräät maligniteetit ja aineenvaihduntasairaudet.

Virhelähteet

Metamitsoli (Litalgin®), N-asetyylikysteiini (NAC) ja parasetamolin metaboliatuote N-asetyyli-p-bentsokinoni-imiini (NAPQI) voivat suurina pitoisuuksina häiritä määritysmenetelmää ja aiheuttaa virheellisen matalia tuloksia.

Tekopaikka

Fimlab Laboratoriot Oy

Tiedustelut

Asiakaspalvelu
asiakaspalvelu@medix.fi
Päivitetty: 02.05.2019

Yhtyneet Medix Laboratoriot
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Asiakaspalvelu
puh. (09) 52 561
faksi (09) 412 7053
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2019