Deksametasoni-koe, lyhyt

Pt-DXM-R1          KL 1225

Indikaatiot

Hyperkortisolismin polikliininen seulontakoe. Cushingin oireyhtymän primaari- ja erotusdiagnostiikka.

Esivalmistelu

Koe ei sovellu e-pillereiden, estrogeenin ja epilepsialääkkeiden kayttäjille ja raskauden aikana. Vuorokausivirtsan vapaa kortisoli (dU-Kors-V, KL 2130) on töllöin ensisijainen tutkimus. Kaikki lääkkeet tulisi jättää mahdollisuuksien mukaan pois viikon ajaksi ennen kokeen suorittamista. Tuloksen tulkintaa häiritsevät varsinkin glukokortikoidit, keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet sekä maksan mikrosomaalisia entsyymejä aktivoivat lääkkeet.

Kokeen suoritus

Potilas ottaa illalla klo 23 deksametasonia 1.0 mg tai 1.5 mg p.o. Lapset: 1 mg, alle 1 v. 0.5 mg. Seuraavana aamuna otetaan seeruminäyte kortisolimääritykseen klo 8.

Huom! DXM-R1-kokeen yhteydessä deksametasonin nauttimisen jälkeen ei voida ottaa seuraavia turkimuksia: S -DHEAS, S -DHEA, fP/P-Aldosteroni, S -Testo, S - ADIONI, P -ACTH ja fP-Gluk (fS-Gluk)

Näyteastia

Seerumiputki tai seerumigeeliputki

Näyte

1 ml (minimi 0.4 ml) seerumia. Erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen.

Säilytys ja lähetys

Säilytys 4 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, lähetys pakastettuna

Menetelmä

CMIA (Chemiluminescent  Microparticle Immunoassay)


Tekotiheys

Ma - la

Vastausaika (arkipäivää)

Samana päivänä 

Tulkinta

Seerumin kortisolipitoisuus laskee rasituskokeessa normaalisti  tasolle, joka on alle 100 nmol/l. Normaalitulos pois sulkee Cushingin oireyhtymän. Taso 50 - 100 nmol/l on jo suspekti esim. vähän kortisolia tuottavan lisämunuaisadenooman suhteen. Cushingin oireyhtymän eri muodoissa deksametasonin kortisolin erityksen jarrutusvaikutus on vähentynyt samoin endogeenisessä depressiossa. Väärät patologiset tulokset ovat tavallisia, ja ne vaativat kontrolloinnin tai jatketaan tutkimuksia pitkällä deksametasonikokeella. Joskus terveilläkin vaste voi olla poikkeava johtuen liikalihavuudesta, stressistä tai anoreksia nervosasta.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 07.12.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024