Hydroksi-indolyyliasetaatti (5-), seerumista

S -5HIAA     KL 6262

Alihankinta

Indikaatiot

Neuroendokriinisten kasvainten diagnostiikka ja seuranta. Karsinoidi-oireyhtymän diagnostiikka.

Esivalmistelu

Potilas ei saa nauttia serotoniinia tai sen esiasteita sisältäviä ravintoaineita vähintään yksi (1) vuorokausi ennen verinäytteenottoa. Tänä aikana ei saa syödä avokadoa, banaania, luumua, kiiviä, ananasta, greippiä, meloneita, taatelia, munakoisoa, tomaattia, tomaattivalmisteita, homejuustoa tai pähkinöitä.

Näyteastia

Seerumiputki

Näyte

2-3 ml seerumia. Ei geeliputkeen. 

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy viikon jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna.

Menetelmä

LC-MS/MS

Tekotiheys

1 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

12

Viitearvot

alle 123 nmol/l

Tulkinta

Hydroksi-indolyyliasetaatti (5-) (5HIAA) on serotoniinin (5- HT) pääasiallinen aineenvaihduntatuote, joten sen määrä kuvastaa serotoniinivaikutusta elimistössä. Serotoniinia on runsaasti suoliston ja keuhkoputkien seinämien kromaffiinisoluissa sekä trombosyyteissä. Seerumin 5HIAA -pitoisuus ja sen eritys virtsaan on kohonnut serotoniinia erittävien kasvainten (neuroendokriiniset tuumorit) yhteydessä, erityisesti potilailla joilla tavataan karsinoidi-oireyhtymää (kasvain, punoitus- ja hikoilukohtaukset, sydänoireet ja maksan suurentuminen).

Seerumin 5HIAA -pitoisuus voi nousta munuaisten vajaatoiminnan yhteydessä. Normaalisti munuainen erittää 5HIAA:n nopeasti ja tehokkaasti virtsaan. Kirjallisuuden mukaan vaikeassa vajaatoiminnassa ja dialyysiin edenneessä tilanteessa pitoisuus voi olla 10-30 kertainen (Yubero-Lahoz S ym. Biomed Chromatogr 2014 28(12):1641-6).

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 08.11.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024