Denguevirus, pakettitutkimus

S -DenAgAb     ATK 9927

Osatutkimukset

S -DengAg          ATK 21086  
S -DengAbGKL 4627
S -DengAbMKL 1716

Alihankinta

Indikaatiot

Matkailijoiden denguevirus-infektioiden osoittaminen. Ryhmätutkimus, joka sisältää sekä akuutin infektion toteamisen että erotusdiagnostiikan kannalta välttämättömät tutkimuskokonaisuuden.

Näyteastia

Seerumiputki

Näyte

3 ml seerumia,  Tarvittaessa uusi näyte 8-14 vrk kuluttua sairastumisesta.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy 2 - 3 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä.  Pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Pakastettu näyte lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Immunokromatografia. Immunofluoresenssi. Entsyymi-immunomenetelmä (EIA). Denguevirus-NS1-antigeeni tutkitaan immunokromatografia-menetelmällä. Flavivirus-IgG-luokan vasta-aineet tutkitaan immunofluoresenssimenetelmällä, jossa antigeenina denguevirus 3. IgM-luokan vasta-aineet tutkitaan EIA-tekniikalla.

Tekotiheys

arkipäivisin

Vastausaika (arkipäivää)

2 - 5

Tulkinta

Nelinkertainen IgG-luokan vasta-aineiden  titterin nousu I- ja II-näytteen välillä on merkki tuoreesta flavivirusinfektiosta. Samoin positiivinen IgM-vasta-ainelöydös yhdessä IgG-positiivisuuden kanssa, korkea IgG-titteri on vahvasti viitteellinen löydös.

Vasta-aineita on todettavissa viimeistään n. 8 vuorokauden kuluttua sairastumisesta. Dengueviruksia on neljää tyyppiä (DENV 1-4) ja sekundaariseen, toisen denguevirustyypin aiheuttamaan infektioon voi liittyä vakavampia verenvuoto- ja shokkioireita. Sekundaari-infektioissa IgM-vaste voi jäädä heikoksi, IgG-vasta-ainetason ollessa korkea mahdollisesti jo I-näytteessä.

Positiivinen antigeenitulos on akuutille denguekuumeelle viitteellinen.

Huomautuksia

NS1-antigeenitesti on dengueviruksille spesifi, eikä ristireagoi muiden flavivirusten kanssa. Matkailijoiden primaareissa denguevirus-infektioissa NS1- antigeenia on osoitettavissa seerumista yleensä aina jo ensimmäisten sairauspäivien aikana ennen spesifien vasta-aineiden ilmaantumista. NS1- antigeenipitoisuudet laskevat yleensä muutaman päivän kuluessa oireiden alkamisesta, mutta testi voi olla positiivinen vielä toisella sairausviikolla. Yhdistämällä NS1-antigeeni- ja denguevirus vasta-ainetutkimus saadaan yli 95%:lla potilaista denguekuumediagnoosi aikaisemmin, usein jo yhdestä seeruminäytteestä.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi

Kirjallisuus

Guzman MG, Halstead SB, Artsob H et al.: Dengue: a continuing global threat. Nature Rev Microbiol 2010;8:7-16.
Päivitetty: 05.07.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024