Ihmisen epididymaalinen antigeeni 4 (HE4)

S -HE4    KL 6397

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Epiteliaalisen munasarjasyövän seuranta tai taudin riskiarvio yhdessä S-CA12-5:n kanssa.

Näyte

2 ml seerumia, minimimäärä 1 ml.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy 3 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä, mikäli näyte saapuu laboratorioon vuorokauden sisällä, muuten kylmälähetyksenä. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan. Pakastettu näyte lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

CMIA (Chemiluminescent Microparticle Immunoassay)

Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika (arkipäivää)

Samana päivänä

Viitearvot

 Naiset  alle  50 vuotiaat    alle 70   pmol/l   
 Naiset     ≥   50 vuotiaat    alle 90 pmol/l

Tulkinta

Ihmisen epididymaalinen antigeeni 4 (HE4) on yksiketjuinen glykosyloitunut polypeptidi, jonka molekyylipaino on noin 20 -25 kD. HE4 esiintyy useissa normaaleissa kudoksissa mm. hengitystie-epiteelissä ja lisääntymiselinkudoksissa. S - HE4 on herkkä merkkiaine epiteliaalisen ovariaalisen karsinooman diagnostiikassa.

Seurantamittauksissa S -HE4:n pitoisuudet korreloivat potilaan kliiniseen tilaan 70% tapauksista (progressio tai ei progressiota). S -HE4 pitoisuuden muutos yli 25% lähtötasosta indikoi taudin ilmaantumista tai progressiota ja vastaava lasku taas hoitovastetta. HE4 yhdistyy epiteliaaliseen ovariaaliseen syöpään, mutta se ei ole kuitenkaan kasvainspesifinen. Normaalialueella oleva pitoisuus ei siis sulje pois karsinooman mahdollisuutta, eikä kohonnut pitoisuus osoita epiteliaalisen ovariaalikarsinooman olemassaoloa, joten tutkimusta ei voi käyttää ovariaalisen karsinooman seulontaan. S-HE4 ei myöskään sovi musinoottisten tai itusolutuumorien seurantaan.

Kohonneita pitoisuuksia (yli 150 pmol/l) tavataan myös ei-gynekologisissa taudeissa, sydämen vajaatoiminnassa sekä muissa maligniteeteissa (endometriumin syövät, rintasyöpä, ruuansulatuskanavan syövät, keuhkosyövät ja virtsarakon syövät). Poikkeavia pitoisuuksia nähdään potilailla, jotka ovat saaneet menetelmää häiritsevä antihiirivasta-aineita (HAMA). Seerumin HE4 yhdistettynä CA125 määritykseen antaa munasarjasyövän todentamisessa paremman osuvuuden kuin pelkkä S -HE4. Epiteliaalisen munasarjasyövän vaaraa voidaan arvioida laskemalla ns. ROMA-algoritmi, joka ottaa huomioon molemmat kasvainmerkkaineet ja potilaan menopaussistatuksen. Algoritmi arvioi todennäköisyyden löytää epiteliaalinen ovariaalikarsinooma leikkauksen yhteydessä (Moore R.G. ym., Gynecol Oncol, 2009).

Viiterajat perustuvat tutkimukseen Bolstad, N. ym. Human epididymis protein 4 reference limits and natural variation in a Nordic reference population. Tumor Biol 2012:33:141-148.

Tiedustelut

Asiakaspalvelu
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 10.09.2021

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2021