Mycobacterium tuberculosis, nukleiinihappo (kval)

-TbNhO  KL  4490

Alihankinta, menetelmä akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti.

Indikaatiot

Tuberkuloosibakteerien nopea osoittaminen. Tutkimus on lisäksi käyttökelpoinen sellaisten näytteiden yhteydessä, joissa viljelyn on osoitettu olevan epäherkkä (likvori, nivelneste, luunäytteet yms.).

Näyteastia

Yskös: kierrekorkillinen, tiivis purkki
Veri- ja luuydinnäytteet: EDTA-putki (K2)
Muut näytteet (bronkuslima, BAL-neste, pleuraneste, kudospala, likvori, aspiraatti yms.): steriili tai tehdaspuhdas putki

Näyte

Yskösviljelyä otettaessa potilaat ohjataan antamaan näytteeksi kunnon ysköstä, ei pelkkää sylkeä. 
Luuydintä 1-2 ml, verta n. 5 ml.

Näyteastiat on aina pakattava omiin muovipusseihin, erilleen lähetteistä. Tutkimuspyyntöön on merkittävä näytteen laatu. 

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy enintään 3 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Menetelmä perustuu M. tuberculosis complex -spesifisen rpoB-geenialueen ja monikopioisten IS1081- ja IS6110-insertiosekvenssin monistamiseen (Xpert MTB/RIF Ultra, Cepheid, USA). Testillä voidaan todeta myös mahdollinen rifampisiiniresistenssi.

M. tuberculosis -kompleksin suhteen positiiviset hengitystienäytteet (ensimmäinen löydös) analysoidaan automaattisesti toisella menetelmällä (Xpert MTB/XDR, Cepheid, USA), jolla voidaan osoittaa M. tuberculosis -kompleksin pikaherkkyys isoniatsidin, fluorokinolonien, amikasiinin, kanamysiinin kapreomysiinin ja etionamidin suhteen (-TbNhHe). Pikaherkkyysmääritys laskutetaan erikseen.

Tekotiheys

Ma-pe

Vastausaika (arkipäivää)

2-3

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta

Positiivinen tulos merkitsee sitä, että näytteessä on M. tuberculosis -kompleksiin kuuluvan bakteerin, meillä tavallisimmin M. tuberculosiksen DNA:ta. Sitä saattaa tuberkuloosissa löytyä pitkäänkin lääkityksen aloittamisen jälkeen. Myös M. bovis BCG (Calmette-kanta) antaa testissä positiivisen tuloksen.

Värjäyspositiivisessa keuhkotuberkuloosissa menetelmän herkkyys on 99-100% ja värjäysnegatiivisessa taudissa yli 80%. Negatiivinen tulos ei siten aina poissulje tuberkuloosia. Leprassa ja atyyppisten mykobakteerien aiheuttamissa taudeissa testi antaa negatiivisen tuloksen.

Viljelylöydöksille tehtävään perinteiseen herkkyysmääritysmenetelmään verrattuna Xpert-menetelmien herkkyydet mikrobilääkeresistenssin suhteen ovat n. 98 % rifampisiinille, n. 94 % isoniatsidille, 94 % fluorokinoloneille, n. 73 % amikasiinille, n. 86 % kanamysiinille, n. 61 % kapreomysiinille ja n. 54 % etionamidille. Kaikkien mikrobilääkkeiden osalta menetelmän spesifisyys on yli 98 %. Etionamidin suhteen raportoidaan ainoastaan resistentit tulokset. Herkkyystulkintaa ei voida tehdä näytteistä, joiden bakteeritaso on matala. Tulostaso ei kuitenkaan vaikuta herkkyystulkinnan luotettavuuteen.

Tekopaikka

HUSLAB
Akkreditointitaho: FINAS (ILAC MRA:n jäsen)
Standardi: SFS-EN ISO/IEC 15189

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 21.05.2024

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024