Allergeeni, pähkinäseulonta ja komponenttierittely (S -PähComE), IgE vasta-aineet

S -PähComE           ATK 10216

Akkreditoitu menetelmä, mukautuva pätevyysalue.

Tutkimuksen rakenne

Pähkinäseulonta ja komponenttierittely  on tutkimuspaketti jossa mitataan viiden eri pähkinälajikkeen IgE-vasta-aineet yhdellä pyynnöllä. Mikäli jokin vasta-aine on kohonnut, jatketaan tutkimusta automaattisesti kyseisen pähkinälajikkeen komponenttitutkimuksella.

Osatutkimukset

Pähkinäallergeenit: maapähkinä (f13), hasselpähkinä (f17), saksanpähkinä (f256), parapähkinä (f18) ja cashewpähkinä (f202)

Jos maapähkinä on positiivinen, määritetään allergeenikomponentit: rAra h 1 (f422), rAra h 2 (f423), rAra h 3 (f424), rAra h 6 (f423), rAra h 8  (f352) ja rAra h 9  (f427).

Jos hasselpähkinä on positiivinen, määritetään allergeenikomponentit: rCor a 1 (f428), rCor a 8 (f425), rCor a 9 (f440)  ja  rCor a 14 (f439)

Jos saksanpähkinä on positiivinen, määritetään allergeenikomponentit rJug r 1 (f441), rJug r 3 (f442)

Jos parapähkinä on positiivinen, määritetään allergeenikomponentti rBer e 1 (f354)

Jos cashewpähkinä on positiivinen, määritetään allergeenikomponentti rAna o 3 (f443)

Mikäli mitattu yksittäinen allergeeni jään negatiiviseksi, kyseisen allergeenin komponentteja ei tutkita ja tulokseksi vastataan tällöin myös <0,35 kU/l ja lisätään lausunto ''Allergeenikomponentteja ei ole määritetty, koska allergeenin tulos on alle 0,35 kU/l''.

Indikaatiot

Tavallisimmista pähkinöistä johtuvan IgE-välitteisen (atooppisen) allergian perusselvittely. IgE-välitteisten pähkinäallergian vakavien oireiden riskin arvioiminen ja spesifisen siedätyksen tarpeen arvioiminen.

Näyte

2 ml seerumia.

Näyteastia

Seerumiputki tai seerumigeeliputki

Säilytys ja lähetys

Säilytys 2 - 3 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Immunofluorometrinen. Phadia  ImmunoCAP

Tekotiheys

Ma-pe

Vastausaika (arkipäivää)

2

Viitearvot

Allergialuokka  kU/l                
  0alle 0,35    Vasta-aine pitoisuus terveiden vaihteluvälillä; ei sulje pois atooppista allergiaa
  10,35 - 0,69  Vasta-aineita vähän; herkistymistä syytä epäillä.
  20,70 - 3,5    Vasta-aineita kohtalaisesti; herkistyminen todennäköinen.
  33,6 - 17    Vasta-aineita runsaasti; herkistyminen ilmeinen.
  418 - 50    Sitä ilmeisempi, mitä suurempi on vasta-ainepitoisuus.
  551 - 100    Sitä ilmeisempi, mitä suurempi on vasta-ainepitoisuus.
  6yli 100Sitä ilmeisempi, mitä suurempi on vasta-ainepitoisuus.
 

Tulkinta

Maapähkinä:
Varastoproteiinit Ara h 1, Ara h 2, Ara h 3 ja Ara h 6 ovat lämpöstabiileja proteiineja, jotka voivat  aiheuttaa oireita myös keitettyinä. Kaikki varastoproteiinit voivat aiheuttaa vakavia allergisia oireita.
Ara h 9  LTP on stabiili proteiini ja voi aiheuttaa lievien oireiden lisäksi vakavia reaktioita  myös kuumentamisen jälkeen.
Ara h 8  PR-10 proteiini, Bet v 1 -koivuhomologi. IgE-vasta-aineet maapähkinän Ara h 8 allergeeneille johtuvat todennäköisesti koivun siitepölylle herkistymisestä. Potilailla on usein pelkästään suun limakalvon reaktioita (OAS). Useimmat PR-10 proteiinit ovat lämpöherkkiä tai tuhoutuvat ruoansulatuksen aikana, joten keitetty ruoka aiheuttaa harvoin oireita.

Hasselpähkinä:
Varastoproteiinit  rCor a 9 tai rCor a 14 voi aiheuttaa oireita myös kuumentamisen jälkeen. Herkistyminen viittaa suurentuneeseen riskiin saada yleistyvä allerginen reaktio.
rCor a 1 on lämpölabiili PR-10 proteiini, jonka allergeenisuus vähenee kuumennettaessa. Herkistyminen aiheuttaa useimmiten vain lieviä suuoireita.
rCor a 8 LTP on stabiili proteiini ja voi aiheuttaa lievien oireiden lisäksi vakavia reaktioita myös kuumentamisen jälkeen.

Saksanpähkinä:

Varastoproteiini  rJug r 1 voi aiheuttaa oireita myös kuumentamisen jälkeen. Herkistyminen viittaa suurentuneeseen riskiin saada yleistyvä allerginen reaktio.
rJug r 3 LTP on stabiili proteiini ja voi aiheuttaa lievien oireiden lisäksi vakavia reaktioita  myös kuumentamisen jälkeen.

Parapähkinä:
Varastoproteiini  rBere e 1 voi aiheuttaa oireita myös kuumentamisen jälkeen. Herkistyminen viittaa suurentuneeseen riskiin saada yleistyvä allerginen reaktio.

Cashewpähkinä:
Varastoproteiini  rAna o 3 voi aiheuttaa oireita myös kuumentamisen jälkeen. Herkistyminen viittaa suurentuneeseen riskiin saada yleistyvä allerginen reaktio.

  

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 14.03.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024