Sterolit, seerumista

S -Sterols     ATK 10283

Alihankinta

Indikaatiot

Seerumin sterolipoikkeavuuksien diagnostiikka (esim. Smith-Lemli-Opitz oireyhtymä, kerebrotendinoosi ksantomatoosi, desmosteroloosi tai kasvisterolemia). Lääkeaineiden aiheuttamien kolesterolin synteesiketjun muutoksien diagnostiikka. Kolesterolin imeytymisen ja synteesin tehokkuuden arviointi.

Näyte

1 ml seerumia (pienet lapset 0,5 ml). Näyte voidaan ottaa geeliputkeen, mutta seerumi on erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy 3 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Kaasunestekromatografinen

Tekotiheys

1 x 2 vko

Vastausaika (arkipäivää)

11 - 16

Tulkinta

Tutkimus sisältää seerumin kolesterolin ja ns non-kolesterolisterolien analyysin, joka käsittää kolesterolin esiasteet skvaleenin, kolestenolin, desmosterolin ja latosterolin ja 7-dehydrokolesterolin, jos se on patologisesti koholla ja määritettävissä, kolestanolin (kolesterolin metaboliitti) ja suurimmat seeerumin kasvisterolit (kampesteroli, sitosteroli, avenasteroli). Kolesterolin esiasteet kuvaavat elimistön kolesterolin uudismuodostuksen vilkkautta. Kolestanoli ja kasvisterolit kuvaavat kolesterolin imeytymistehokkuutta. Lisäksi kolestanoli on varhainen ja luotettava kolestaasin markkeri ja kerebrotendinoosi ksantomatoosi-sairauden biomarkkeri. Kasvisterolit toimivat myös kasvisterolemia (sitosterolemia) sairauden biomarkkerina. Tutkimuksesta annetaan lausunto.

Tiedustelut

asiakaspalvelu@medix.fi
Päivitetty: 14.11.2019

Yhtyneet Medix Laboratoriot
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Asiakaspalvelu
puh. (09) 52 561
faksi (09) 412 7053
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2019