Denguevirus, vasta-aineet

S -DengAb     KL 3520

Alihankinta

Osatutkimukset

S -DengAbG     KL 4627Denguevirus, IgG-vasta-aineet
S -DengAbMKL 1716Denguevirus, IgM-vasta-aineet

Indikaatiot

Oleskelu Euroopan ulkopuolella dengue-endeemisellä alueella, etenkin Kaakkois-Aasiassa ja Karibianmeren ympäristössä. Tyypilliset denguekuumeen oireet: kuume, lihassäryt, päänsärky, lymfadeniitti, leukopenia, ihottuma.

Näyteastia

Seerumigeeliputki

Näyte

1 ml seerumia,  tarvittaessa uusi näyte 8-14 vrk kuluttua sairastumisesta.

Esitiedot

Pyynnön yhteydessä on tärkeää ilmoittaa sairastumispäivä ja matkustus- ja rokotusanamneesi (onko saanut JE-, keltakuume- tai TBE-rokotuksen).

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy 2 - 3 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä.  Pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Pakastettu näyte lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Immunofluoresenssi. Entsyymi-immunomenetelmä (EIA). IgG-luokan vasta-aineet määritetään immunofluoresenssimenetelmällä, jossa antigeenina denguevirus 3. IgM-luokan vasta-aineet tutkitaan EIA-tekniikalla.

Tekotiheys

tarpeen mukaan

Vastausaika (arkipäivää)

2 - 4

Tulkinta

Nelinkertainen titterin nousu I- ja II-näytteen välillä on merkki tuoreesta flavivirusinfektiosta. Samoin positiivinen IgM-vasta-ainelöydös yhdessä IgG-positiivisuuden kanssa, korkea IgG-titteri on vahvasti viitteellinen löydös.

Vasta-aineita on todettavissa viimeistään viikon kuluttua sairastumisesta. Dengueviruksia on neljää tyyppiä (DENV 1-4) ja sekundaariseen, toisen denguevirustyypin aiheuttamaan infektioon voi liittyä vakavampia verenvuoto- ja shokkioireita. Sekundaari-infektioissa IgM-vaste voi jäädä heikoksi, IgG-vasta-ainetason ollessa korkea mahdollisesti jo I-näytteessä.

Huomautuksia

Denguevirukset kuuluvat flaviviruksiin, joiden väliset serologiset ristireaktiot ovat hyvin yleisiä.

Pyynnön yhteydessä on tärkeää ilmoittaa sairastumispäivä, matkustus- ja rokotusanamneesi (onko saanut JE-, keltakuume- tai TBE-rokotuksen). Esim. denguevirus- ja Japanin enkefaliittivirus -infektion erottaminen voi vaatia lisätutkimuksia.

Huom. Matkailijoiden primaareissa denguevirus-infektioissa NS1-antigeenia on osoitettavissa seerumista yleensä aina ensimmäisten sairauspäivien aikana ennen spesifien vasta-aineiden ilmaantumista (NS1-antigeenitutkimukselle erillinen pyyntö S-DengAg, ATK 21086). NS1-antigeenipitoisuudet laskevat yleensä muutaman päivän kuluessa oireiden alkamisesta, mutta testi voi olla positiivinen vielä toisella sairausviikolla. Yhdistämällä NS1-antigeeni- ja denguevirus vasta- ainetutkimus saadaan yli 95%:lla potilaista dengue-diagnoosi aikaisemmin, usein jo yhdestä seeruminäytteestä.

Huom. zikavirus-infektiota epäiltäessä suosittelemme vasta-aineiden määrittämiseen S-DeZAgAb-yhdistelmätutkimusta (ATK 21554).

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 29.11.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024