Folaatti

fS-Folaat KL  1416         
fE-Folaat KL 1414 
Osatutkimus
fB-Folaat KL 1413

Akkreditoitu menetelmä

Indikaatiot

Makrosytoosin, malabsorptio- ja malnutritiotilojen selvitys.

Näyte

fS-Folaat: 1 ml (minimi 0.5 ml) paastoseerumia. tai paastoplasmaa ( Li-hepariini).
Huom. Hemolyysi nostaa tulosta, koska punasolut sisältävät runsaasti foolihappoa.  Näyte suojataan suoranaiselta auringonvalolta.

fB- ja fE-Folaat
: 1 ml (minimi 0.5 ml)  EDTA-paastoverta (ei hepariiniverta).  Punasolujen folaatin (fE-Folaat) laskemiseksi tarvitaan näytteen hematokriittiarvo mahdollisimman tuoreesta näytteestä  (B -PVK).  Täten asiakkaan tulisi määritttää hematokriitti ennen näytteen lähettämistä ja ilmoittaa tulos folaattipyynnön yhteydessä.  Näyte suojataan suoranaiselta auringonvalolta.

Säilytys ja lähetys

fS-Folaat:  Säilytys jääkapissa 2 vrk.  Voidaan lähettää huoneenlämpöisenä, mikäli näyte on perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muuten kylmälähetys. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna. fB- ja fE-Folaat: Säilytys jääkapissa 2 vrk. Voidaan lähettää huoneenlämpöisenä, mikäli näyte on perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta, jolloin voidaan tarvittessa määrittää hematokriitti. Voidaan tarvittaessa pakastaa, jolloin lähetys pakastettuna.  Huom.!  Hkr:n määritys ennen pakastamista.

Menetelmä

CMIA (Chemiluminescent Microparticle Immunoassay)

Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika (arkipäivää)

fS-Folaat:  Samana päivänä
fE-Folaat: 1-2 arkipäivää

Viitearvot

fS-Folaat       5.3 - 40   nmol/l
fE-Folaat    208 - 972  nmol/l
fB-Folaat Ei viitearvoja  nmol/l

Erytrosyyttien folaatin arvo saadaan jakamalla fB-folaattitulos hematokriittiarvolla, joka on ilmaistu sadasosina.

Tulkinta

Yleisin syy folaatin alhaisiin pitoisuuksiin on puutteellinen ravinto. Matalia foolihappopitoisuuksia voi esiintyä myös raskauden aikana, imettävillä naisilla, malabsorption, reuman, ventrikkeliresektion jälkitilan, tuberkuloosin, eräiden pahanlaatuisten kasvainten ja leukemioitten yhteydessä. Foolihapon puute todetaan luotettavimmin määrittämällä punasolujen foolihappopitoisuus. Seerumin folaatti heijastaa foolihappotasapainoa lyhemmällä aikavälillä ja on herkkä ruokavalion muutoksille. Malabsorption ja malnutrition diagnostiikassa foolihappovarastot pienenevät nopeasti, kun taas B12-varastot tyhjentyvät hitaasti. Kohonneita fE-folaattiarvoja esiintyy joskus mm. B12-vitamiinin puutteen yhteydessä ja kasvisravintoa syövillä henkilöillä. Metotreksaatti- ja trimetopriimihoidot voivat vaikuttaa folaattimäärityksen tuloksiin. Ks. homokysteiini, P -Hcyst.

Tiedustelut

ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 16.07.2020

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2021