Kortisoli

S -Korsol          KL 2129

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Hypokortisolismin erotusdiagnostiikka (primaarinen lisämunuaiskuoren vajaatoiminta, Addisonin tauti, tai hypopituitarismista johtuva sekundaarinen erityksen pieneneminen). Hyperkortisolismin (Cushingin oireyhtymän) diagnostiikka.

Näyteastia

Seerumiputki tai seerumigeeliputki

Näyte

1 ml (minimi 0.4 ml) seerumia. Erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen. 

Aamunäyte otetaan klo 7-9. Stressi kohottaa arvoja. Vuorokausivaihtelua tutkittaessa iltanäyte otetaan mieluiten klo 20 - 24 tai vaihtoehtoisesti klo 16 - 20.
Prednisoloni, prednisoni ja fludrokortisoni häiritsevät määritystä. Hoitava lääkäri antaa potilaalle ohjeet mahdollisesta lääkityksen keskeyttämisestä ennen tutkimusta. Lääkitystä koskevissa asioissa potilaan tulee aina keskustella hoitavan lääkärinsä kanssa.

Säilytys ja lähetys

Säilytys 4 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, lähetys pakastettuna.

Menetelmä

CMIA (Chemiluminescent Microparticle Immunoassay)

Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika (arkipäivää)

Samana päivänä

Viitearvot

Aikuiset aamuarvot130 - 550nmol/l
Lapset17-18 v. aamuarvot97-506nmol/l
14-16 v.aamuarvot77-453nmol/l
9-13 v.aamuarvot61-350nmol/l
1-8 v.aamuarvot48-300nmol/l
ilta-arvot    25 - 40 % aamuarvoja matalammat

Tulkinta

Hypokortisolismia epäiltäessä seerumin kortisolimääritys on ensisijainen diagnostinen keino, mutta on otettava huomiooon, että kortisolireservit voivat olla pienentyneet, vaikka perusarvo on vielä normaali. Lisämunuaiskuoren kortisolireservien tutkiminen (P -ACTH, KL 1020).
Seerumin kortisolipitoisuus lisääntyy Cushingin oireyhtymässä, jossa myös kortisolipitoisuuden vuorokausirytmi yleensä puuttuu. Lievästi kohonneita arvoja tavataan lihavuudessa, jolloin vuorokausirytmi on kuitenkin useimmiten säilynyt. Anorexia nervosa -potilailla esiintyy kohonneita kortisoliarvoja. Myös erilaiset stressitilanteet lisäävät seerumin kortisolia. Estrogeenit, e-pillerit ja raskaus lisäävät transkortiinipitoisuutta ja sen myötä kortisolipitoisuutta.
HUOM. Prednisoloni- tai prednisonilääkityksen vaikutus kortisolitasoon tulee ottaa huomioon.Tällöin tulokset voivat olla virheellisen korkeita, koska ristireagoinnista johtuen prednisoloni tulee myös mitatuksi. Prednisoni puolestaan metaboloituu prednisoloniksi.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 05.03.2024

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024