Parasiitit (Kval.)

F -Para-O          KL 2455

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Vatsavaivojen ja ripulin etiologian tai eosinofilian selvittely, erityisesti ulkomaanmatkojen jälkeen. Näytteestä tutkitaan alkueläinkystat (esim, giardia ja ameebat), madonmunat ja -toukat. F -ParaNhO -tutkimus KL 6375 sisältää tärkeimmät ripulia aiheuttavat alkueläinpatogeenit: Giardia lamblia, Dientamoeba fragilis, Cryptosporidium spp. (C. parvum tai C. hominis) ja Entamoeba histolytica.

Näyte

Ulostetaan laajaan astiaan tai muoville. Ulosteesta otetaan näyte välittömästi ulostuksen jälkeen. Ulosteeseen ei saa olla sekoittunut vettä tai virtsaa. Näyte otetaan ulostemassasta siten, että siihen kerätään mukaan mahdollisia verisiä, limaisia tai muuten poikkeavia kohtia. Ulostetta sekoitetaan huolellisesti pikkusormen pään kokoinen nokare (1,4 ml) YML:n toimittamaan kierrekorkilliseen formaliinipurkkiin (sis. 7 ml puskuroitua 10 % formaliinia) eli suhteessa 1:5. Näyte tulee saada vellitettyä tasaiseksi, jotta mikroskooppisesti tunnistettavat parasiittimuodot säilyvät. Vetistä ripuliulostetta sekoitetaan formaliiniliuokseen siten, että purkin sisältö kaksinkertaistuu (yksi osa yhteen osaan). Näytepurkki suljetaan huolellisesti ja pannaan kuljetuksen ajaksi tiiviisti suljettavaan muovipussiin. Lähete jätetään pussin ulkopuolelle. Lähetteessä tulee ilmoittaa mahdollinen matkustusanamneesi ja taudin oireet.

Linkki asiakkaan ohjeeseen

Säilytys ja lähetys

Huolellisesti formaliiniin sekoitettu näyte säilyy 3 - 7 vrk jääkaappilämpötilassa. Lähetys ympäristölämpötilassa tai kylmäkuljetuksena. Näyte ei saa jäätyä.

Menetelmä

Mikroskopointi formaliini-etyyliasetaatti-konsentroinnin jälkeen jodivärjäysvalmisteena.

Tekotiheys

Tehdään arkipäivisin ma-pe.

Vastausaika (arkipäivää)

3

Tekopaikka

SYNLAB Tallinna
Akkreditointitaho: EAK (EA MLA:n jäsen)
Standardi: EVS-EN ISO 15189

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen. Kaikki löytyneet parasiitit vastataan ja alkueläinlöydösten patogeenisuuteen otetaan kantaa. Parasiitit erittyvät usein jaksoittain. Parasiittinäytteitä on tämän vuoksi suositeltavaa ottaa 3 näytettä 1 - 3 päivän välein (näytteet voi lähettää kerralla). Kaikkia suoliston alueen parasiitteja ei voida havaita tällä tutkimuksella; esim. ripulia aiheuttava Dientamoeba fragilis tai Cryptosopridium(F -ParaNhO KL 6375) ja vatsakipuja aiheuttava Toxocara-mato (S -MatoAb KL8181). Entamoeba histolytica ei mikrokooppisesti erotu Entamoeba dispar -ameebasta. F -ParaNhO -tutkimuksella asia voidaan tarvittaessa varmistaa.
G. lamblia -patogeenin hoidon onnistumisen varmistamiseksi on suositeltavaa ottaa kontrollinäytteitä 1 ja 2 kuukauden kuluttua.

Virhelähteet

Näytteen kiinnittämistä formaliinilla ei tehdä huolellisesti, vaan näytteeseen jää ulostekokkareita. Ulosteen kiinnittämistä ei tehdä 1 - 4 tunnin kuluessa ulostamisesta.

Tiedustelut

sairaalamikrobiologi Anna Muotiala
etunimi.sukunimi@synlab.fi
Päivitetty: 13.01.2020

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2021