Sukupuolihormoneja sitova globuliini (Sex Hormone Binding Globulin)

S -SHBG           KL 2737

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Hypo- tai hyperandrogenismi, akne, hirsutismi, munasarjojen monirakkulatauti (polycystic ovary syndrome, PCOS), amenorrea, oligomenorrea.

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia (plasma ei sovellu määritykseen). Voidaan ottaa geeliputkeen, mutta seerumi on erotettava sentrifugoinnin jälkeen geelin päältä, jos näyte pakastetaan. 

Säilytys ja lähetys

Säilytys 2 - 3 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

CMIA ( Chemiluminescent  Microparticle Immunoassay)

Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika (arkipäivää)

Samana päivänä

Viitearvot

naiset 20 - 155  nmol/l
miehet14 - 71  nmol/l

Miehillä SHBG-tasot nousevat iän myötä.

Tulkinta

Mitä matalampi SHBG, sitä suurempi on biologisesti aktiivisen vapaan steroidin määrä. Naisilla matala SHBG-taso liittyy usein hyperandrogenismiin ja liikalihavuuteen, johon puolestaan usein liittyy insuliiniresistenssi ja kohonnut insuliinitaso. Kokonaistestosteroni voi olla normaali, vaikka vapaa testosteroni on kohonnut. SHBG-taso nousee raskauden ja (erityisesti suun kautta annettavan) estrogeenihoidon aikana sekä hypertyreoosissa. Hypotyreoosissa SHBG-tasot laskevat.
Miehillä SHBG-pitoisuus kohoaa iän myötä. Kohonnut SHBG-taso voi nostaa kokonaistestosteronin normaaliksi, vaikka vapaa testosteroni on matala. Siksi on syytä määrittää SHBG ja laskea vapaa testosteroni (Ks. S -TestoVL, ATK 27), mikäli kokonaistestosteroni on viitealueen alarajalla.
Vastasyntyneillä lapsilla SHBG-arvo on matala, mutta kohoaa kahden kuukauden ikään saakka. Sen jälkeen taso pysyy puberteettiin asti korkeampana kuin aikuisilla. Sukupuolieroja tähän vaiheeseen saakka ei ole.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 06.11.2019

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2022