Keliakiatutkimus, medium

Pt-Kelia-M          ATK nro 652

Keliakian diagnoosi perustuu ohutsuolibiopsiaan, jossa voidaan todeta suolinukan vaurio, villusatrofia. Taudin yleisyydestä ja monimuotoisuudesta johtuen keliakian diagnostiikassa voidaan käyttää serologisia seulontakokeita, jotka korreloivat hyvin suolinukan vaurioon.

Osatutkimukset

S -IgA          KL 1666
S -EMAbA          KL 4390
S -tTGAbA          KL 1885
Osatutkimukset ovat akkreditoituja

Indikaatiot

Keliakian seulonta.
Keliaakikolla ravinnosta saatavasta gluteenista pilkottavat gliadiini-peptidit laukaisevat IgA-luokan vasta-ainereaktion gliadiinipeptideitä ja kudostranglutaminaasia vastaan. Keliakian seulonnassa tärkein tutkimus on IgA-luokan kudostransglutaminaasivasta-ainetesti. Jos potilaalla on tiedossa tai hänellä todetaan IgA-puutos (seerumin IgA-taso alle 0,05 g/l), tulee diagnostiikassa käyttää IgG-luokan vasta-ainetutkimusta (S -tTGAbG), jota suositellaan  IgA-puutteisille lisätutkimuksena.
 

Näyteastia

Seerumiputki tai seerumigeeliputki

Näyte

2 ml seerumia

Säilytys ja lähetys

Säilytys 4  vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Ks. osatutkimukset.

Tekotiheys

Ks. osatutkimukset

Vastausaika (arkipäivää)

2-4

Viitearvot

Ks. osatutkimukset.
Poikkeavista keliakiaan viittaavista löydöksistä annetaan lausunto.

Tulkinta

Positiiviset endomysium- ja kudostransglutaminaasivasta-ainelöydökset indisoivat aina solubiopsiatutkimusta. Normaali suolinukkalöydös vasta-ainepositiivisilla henkilöillä merkitsee yleensä latenttia keliakiaa, jossa potilaan seuranta on aiheellista. IgA-puutosta sairastavilla keliaakikoilla ovat IgG-luokan kudostransglutaminaasi-, samoin kuin IgG-luokan endomysiumvasta-aineetkin positiivisia.

Gluteenivapaan dieetin aikana vasta-ainelöydökset normalisoituvat muutamassa kuukaudessa, viimeistään vuoden kuluessa. Epätäydellisen dieetin aikana vasta-aineet eivät katoa tai ne ilmestyvät uudelleen. Hoidon seurantaan kannattaa valita testi, joka taudin alkuvaiheessa parhaiten mittasi suolinukan vauriota.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 10.11.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024