| |||||||
Keliakian diagnoosi perustuu ohutsuolibiopsiaan, jossa voidaan todeta suolinukan vaurio, villusatrofia. Taudin yleisyydestä ja monimuotoisuudesta johtuen keliakian diagnostiikassa voidaan käyttää serologisia seulontakokeita, jotka korreloivat hyvin suolinukan vaurioon. | |||||||
Osatutkimukset
| |||||||
IndikaatiotKeliakian seulonta.Keliaakikolla ravinnosta saatavasta gluteenista pilkottavat gliadiini-peptidit laukaisevat IgA-luokan vasta-ainereaktion gliadiinipeptideitä ja kudostranglutaminaasia vastaan. Keliakian seulonnassa tärkein tutkimus on IgA-luokan kudostransglutaminaasivasta-ainetesti. Jos potilaalla on tiedossa tai hänellä todetaan IgA-puutos (seerumin IgA-taso alle 0,05 g/l), tulee diagnostiikassa käyttää IgG-luokan vasta-ainetutkimusta (S -tTGAbG), jota suositellaan IgA-puutteisille lisätutkimuksena. | |||||||
NäyteastiaSeerumiputki tai seerumigeeliputki | |||||||
Näyte2 ml seerumia | |||||||
Säilytys ja lähetysSäilytys 4 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä. | |||||||
MenetelmäKs. osatutkimukset. | |||||||
TekotiheysKs. osatutkimukset | |||||||
Vastausaika (arkipäivää)2-4 | |||||||
ViitearvotKs. osatutkimukset.Poikkeavista keliakiaan viittaavista löydöksistä annetaan lausunto. | |||||||
TulkintaPositiiviset endomysium- ja kudostransglutaminaasivasta-ainelöydökset indisoivat aina solubiopsiatutkimusta. Normaali suolinukkalöydös vasta-ainepositiivisilla henkilöillä merkitsee yleensä latenttia keliakiaa, jossa potilaan seuranta on aiheellista. IgA-puutosta sairastavilla keliaakikoilla ovat IgG-luokan kudostransglutaminaasi-, samoin kuin IgG-luokan endomysiumvasta-aineetkin positiivisia.Gluteenivapaan dieetin aikana vasta-ainelöydökset normalisoituvat muutamassa kuukaudessa, viimeistään vuoden kuluessa. Epätäydellisen dieetin aikana vasta-aineet eivät katoa tai ne ilmestyvät uudelleen. Hoidon seurantaan kannattaa valita testi, joka taudin alkuvaiheessa parhaiten mittasi suolinukan vauriota. | |||||||
TiedustelutAmmattilaisneuvontaammattilaisneuvonta@synlab.fi |