EtusivuLaboratoriokäsikirjaTiedotteetTilauksetLähetteetMuut palvelutLaatuYhteystiedotTervetuloa asiakkaaksiKuluttajille

Mycoplasma pneumoniae, vasta-aineet

S -MypnAb           KL 2367

Akkreditoitu menetelmä.

Osatutkimukset

S -MypnAbG       KL 4150
S -MypnAbM       KL 4151

Indikaatiot

Keuhkokuume, ylähengitystieinfektiot, pitkittynyt yskä. Mycoplasma pneumoniae -infektio on myös liitetty keskushermostoinfektioihin, polyradikuliittiin, myokardiittiin sekä mahdollisesti eri sisäelintulehduksiin.

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia, EDTA-, hepariini- tai sitraattiplasmaa. 
Näyte voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen.
Parinäyte yleensä 10 - 14 vrk:n sisällä.
Kahden kuukauden sisällä tullut parinäyte tutkitaan rinnakkain ensimmäisen näytteen kanssa. Parinäyte tulee merkitä putkeen II-näyte merkinnällä.

Säilytys ja lähetys

Säilytys 14 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (EIA).

Tekotiheys

3 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

1 - 3

Viitearvot

S -MypnAbG     alle 16 RU/ml        
S -MypnAbM     negatiivinen

Tulkinta

Mycoplasma pneumoniae voi aiheuttaa lapsilla ja nuorilla aikuisilla tyypillisesti keuhkokuumeen tai muun ylähengitystieinfektion, johon liittyy usein pitkittynyt yskiminen.
Mykoplasmainfektiossa esiintyy myös erilaisia liitännäistauteja hengitysoireiden lisäksi. Merkittävin ryhmä näistä ovat keskus- ja ääreishermostoon liittyvät oireet, joita alkaa esiintyä pari viikkoa hengitystieoireiden alkamisen jälkeen. Muita löydöksiä ovat erilaiset ihottumaoireet ja eri sisäelimiin liittyvät oireet. Huomattava osa jälkitaudeista on seurausta mykoplasmainfektioon liittyvistä immuunireaktioista.
Perinteisesti mykoplasmainfektion serologisessa diagnostiikassa on käytetty komplementinsitoutumistekniikkaa (CF), joka on korvattu lähes täysin herkemmällä EIA-menetelmällä suoritettavalla määrityksellä.Erityisesti nuorilla lapsilla ja vanhuksilla CF-menetelmä ei ole riittävän herkkä löytämään kaikkia mykoplasmainfektioita. EIA-menetelmä soveltuu sekä primaari- että sekundaari-infektion osoittamiseen. Serologinen diagnostiikka perustuu pariseeruminäytteiden diagnostiseen vasta-ainetasojen nousuun tai yksittäisen näytteen IgM-positiivisuuteen. Yleensä IgM-luokan vasta-aineet ovat osoitettavissa jo ensimmäisessä näytteessä. Erityisesti pienillä lapsilla IgM-vasteen syntyminen voi olla hidasta, minkä vuoksi pariseeruminäytteen ottaminen on suotavaa. IgM-vasta-aineet häviävät yleensä 3-4 kuukauden kuluessa akuutista taudista. Joskus komplisoituneessa infektiossa IgM-luokan vasta-aineita voidaan osoittaa lähes vuoden ajan. Korkeat IgG-luokan vasta-ainepitoisuudet viittaavat 6-12 kuukauden sisällä sairastettuun infektioon. Reinfektiossa IgG-luokan vasta-aineet nousevat merkittävästi ja joskus harvoin IgM-luokan vasta-aineet ovat myös positiiviset. Laboratoriovastaus sisältää tulkinnan.

Tiedustelut

kemisti Tea Lamberg
etunimi.sukunimi@medix.fi

Päivitetty: 30.03.2017
Lähetä palautetta | Avoimet työpaikatKaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2017