Näytteiden lähetysohjeet

Erikoiskuljetukset (pikalähetykset)

Kiireellisten näytteiden lähettämisessä voidaan käyttää linja-auto-, lento- tai kuriirikuljetusta. Lähetyskuluista vastaa tällöin näytteen lähettäjä. Erikoiskuljetuksista ja saapuvan lähetyksen ajankohdasta tulee aina sopia etukäteen asiakaspalveluyksikkömme kanssa puh. (010) 384 7100.

 

Kylmälähetys

Näytteet pakataan laboratoriostamme saataviin ”kylmäkuljetussetteihin”. Jäähdytetty näyte laitetaan styrox- koteloon, jossa on jääkaappilämpöisiä kylmägeelejä tai kylmävaraajia (toimittamamme setin geelien/kylmävaraajien määrää ei tule vähentää). Kotelo pakataan keltamustaraidalliseen vastauslähetyslaatikkoon.

 

Lähettikuljetukset

Pääkaupunkiseudulla noudamme näytteet sopimuksen mukaan. Näytteiden noudon voi tilata asiakaspalveluyksiköstämme puh. (010) 384 7100.

 

Lähetys huoneenlämmössä

Näyteputket asetetaan putkimoduliin, joka pakataan imuliinan kanssa suljettavaan muovipussiin.
Nestemäisiä näytteitä (esim. PAD- virtsa-, yms. purkit) lähetettäessä näytepurkit laitetaan imuliinan kanssa muovipussiin, joka suljetaan huolellisesti. Papa- lasit laitetaan näytelasien kuljetuskoteloon.
Suljetut pussit ja kotelot näytteineen pakataan keltamustaraidallisiin vastauslähetyslaatikoihin.
Lähetykset tulee pakata niin, etteivät näyteastiat rikkoudu tai vuoda kuljetuksen aikana.

 

Lähetys pakastettuna

Näytteet, pakastusgeeli (M3 NexCare) ja termosastia sekä kannet pakastetaan kaikki erillään -20 °C:ssa. Näytteitä tai geelejä ei saa laittaa termoksen sisälle pakastuksen ajaksi. Kaikkien näytteiden sekä termosastian ja pakastusgeelien pakastusaika pitää olla > 24 h. Yksi huonosti pakastunut näyte sulattaa muut näytteet.

Kertaalleen pakastetut näytteet myös lähetetään pakastettuna. Laita pakastettu iso geelipussi rullalle termoskannuun. Aseta pakastetut näytteet minigrip-pussiin ja aseta näyte geelipussin väliin termoskannuun (toimittamamme termoskannun geelien määrää ei tule vähentää). Sulje kansi huolellisesti. Postitse lähetettävä termoskannu laitetaan styrox-laatikkoon sekä pahviseen lähetyslaatikkoon.

Liimaa tarvittavat pikatarrat/ lauantaijakelutarrat. Säilytä pakkaamasi laatikko jääkaapissa/pakastimessa ennen postiin viemistä.

Älä lähetä termoksessa muuta kuin pakastettuja näytteitä. HUOM! Hiilihappojäätä ei saa laittaa termoskannuun tai muovipussiin räjähdysvaaran takia.

Paketti- ja rasitustutkimukset, näytteiden pakkaaminen ja lähettäminen (pdf)
Näytteiden pakkaaminen ja lähettäminen talvella (pdf)
Verinäytteiden pakkaaminen ja lähettäminen kesähelteillä (pdf)

 

Lähetystarvikkeet

Toimitamme asiakkaillemme sopimuksesta näytteiden kuljettamiseen ja lähettämiseen tarvittavan materiaalin. Tarviketilaukset voi tehdä kotisivuiltamme kohdasta tarviketilaukset.

 

Postilähetykset

Näytteiden lähetys postitse vastauslähetyksinä, keltamustaraidallisissa lähetyslaatikoissamme on veloituksetonta. Näytteet ovat laboratoriossamme lähetystä seuraavana aamuna, mikäli ne on jätetty työpäivinä (ma-pe) postitoimipaikkaan siellä ilmoitettuun kellonaikaan mennessä.

Vastauslähetyksissä tulee käyttää viivakoodillista pikatarraa joka päivä, jotta lähetykset jaetaan perille lähetystä seuraavana päivänä.

Perjantaisin tarvitaan pikatarran lisäksi lauantaijakelutarra, jotta näytteet ovat perillä lauantaina.

Suosittelemme, että näytettä ei postitettaisi juhlapyhien aattoina. Posti toimittaa meille näytteet myös arkilauantaisin.

Näytteiden jäämistä postiin viikonlopuksi tai pyhien ajaksi tulee välttää. Mikäli näyte ei ehdi varmasti näytteiden vastaanottoomme arkilauantaiaamuksi tai pyhää edeltävän arkipäivän iltapäivään mennessä, näyte kannattaa säilyttää asianmukaisesti laboratoriossa ja lähettää vasta ensimmäisenä arkipäivänä.

Postin Express aamuksi 09- lähetykset ovat perillä seuraavana aamuna klo 9 mennessä SYNLABin keskuslaboratoriossa. 

Näytteiden lähettämisohjeiden noudattaminen on aina lähettäjän vastuulla. Lisätietoja näytteiden pakkaamisesta ja lähettämisestä postitse löytyy myös Postin kotisivuilta.

Postin ohje: Laboratorionäytteiden lähettäminen (pdf)

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024