EtusivuLaboratoriokäsikirjaTiedotteetTilauksetLähetteetMuut palvelutLaatuYhteystiedotTervetuloa asiakkaaksiKuluttajille

Bordetella pertussis, vasta-aineet

S -BopeAb          KL 2471

Osatutkimukset

S -BopeAbA  KL 3311
S -BopeAbG        KL 3312

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Hinkuyskän diagnostiikka, immuniteettitutkimukset.

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia. Näyte voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen.
Parinäyte yleensä 10 - 14 vrk:n sisällä.
Kahden kuukauden sisällä tullut parinäyte tutkitaan rinnakkain ensimmäisen näytteen kanssa. Parinäyte tulee merkitä putkeen II-näyte merkinnällä.
Kliinisesti hyödyllisen lausunnon mahdollistamiseksi lähetteessä tulee ilmoittaa mahdollisen viimeisen hinkuyskärokotteen saamisen ajankohta sekä oireiden kesto.

Säilytys ja lähetys

Säilytys 5 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (EIA).

Tekotiheys

1 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

3 - 5

Viitearvot ja tulkinta

 S -BopeAbAS-BopeAbG
negatiivinen< 10 IU/ml            < 40 IU/ml
matala positiivinen10 - 20 IU/ml40 - 100 IU/ml
positiivinen>20 IU/ml>100 IU/ml

Tulkinta

Yksittäinen näyte:
Jos potilas ei ole saanut hinkuyskärokotetta vuoden sisällä, viittaa BopeAbG-tulos >100 IU/ml tuoreeseen infektioon. BopeAbA-tutkimus on epäherkempi, mutta spesifisempi ja siten sen tuloksen ollessa >20 IU/ml on tuore infektio todennäköinen.

Jos potilas on saanut hinkuyskä-rokotteen vuoden sisällä, BopeAbG-tutkimusta ei voida käyttää akuutin taudin diagnostiikassa. Tällöin positiivinen BopeAbA-tulos (>20 IU/ml) voi viitata tuoreeseen infektioon.

Parinäytteet:
Parinäytteen ottamista suositellaan 2-4 viikon jälkeen ensimmäisestä näytteestä, jos yksittäisnäytteen tulos ei ole selkeä. Tällöin yli kaksinkertainen nousu joko IgG- tai IgA-vasta-ainetasossa osoittaa tuoreen infektion. Myös vasta-ainetason lasku alle puoleen viittaa varsin tuoreeseen infektioon.

Pienille lapsille (<1 v) suosittelemme ensisijaisesti nukleiinihappojen osoitusta
(-BopeNho, KL 4345) ja toissijaisesti seerumin parinäytteitä 1-2 kuukauden välein. Myös aivan taudin alkuvaiheessa, ennen vasta-ainetasojen nousua (1-2 vko yskimisen alkamisesta), on nukleiinihappojen osoitus nopea tapa päästä diagnoosiin.

Bakteerin viljeleminen tai geenimonistustutkimus nenänielusta on edelleen varmin osoitus akuuttista hinkuyskästä ensimmäisen viikon aikana oireiden alkamisesta. Sen jälkeen diagnoosi saadaan pääasiassa vasta-ainemäärityksillä. Hinkuyskäbakteerin viljely jää lähes poikkeuksetta negatiiviseksi rokotetuilla. Laboratoriovastaus sisältää tulkinnan.

Tiedustelut

kemisti Tea Lamberg
etunimi.sukunimi@medix.fi

Päivitetty: 30.03.2017
Lähetä palautetta | Avoimet työpaikatKaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2017