EtusivuLaboratoriokäsikirjaTiedotteetTilauksetLähetteetMuut palvelutLaatuYhteystiedotTervetuloa asiakkaaksiKuluttajille

HI virus 1, nukleiinihappo (kvant)

P  -HIV1Nh          KL 4759

Alihankinta, menetelmä akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti

Indikaatiot

Tutkimusta käytetään HI-viruksen tuotannon määrittämiseen ennen lääkehoidon aloitusta, lääkehoidon seurantaan ja mahdollisten lääkeresistenttien viruskantojen toteamiseen ja aivan alkuvaiheen tartunnan osoittamiseen. Tutkimus soveltuu paitsi HI-viruksen RNA:n osoittamiseen plasmasta, myös likvorista (-HIVNh, KL 4484).

Näyte

4 ml EDTA-plasmaa. Tutkimus voidaan tehdä myös likvorista (2 ml, pyyntö -HIVNh, KL 4484).

Säilytys ja lähetys

Plasma tulee erottaa soluista 4-6 tunnin sisällä näytteenotosta. Erotettu plasma säilyy määrityskelpoisena jääkaappilämpötilassa 5 vuorokautta.

Menetelmä

HI-viruksen RNA:n geenimonistus PCR-menetelmällä.

Tekotiheys

Tehdään 2 - 4 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

5

Viitearvot

Kopiointiluku  <20 kopiota / ml. 
Käytetyllä menetelmällä näytteessä ei ole osoitettavissa HIV1:n RNA:ta.

Tulkinta

HIV-RNA-tutkimus on herkempi kuin viruksen eristäminen. Testi havaitsee luotettavasti kaikki M- ja O-ryhmien alatyypit. Se ei havaitse luotettavan kvantitatiivisesti HIV -2:n geenikopioita. HIV-1:n N-ryhmän viruksen RNA:n havaitsemisesta ei ole tietoa. Testin detektiokynnys on 20 kopiota/ml ja mittausalue ulottuu 10 miljoonaan kopioon/ml. Yksi HIV-RNA:n kopio vastaa 1.7 +/- 0.1 kansainvälistä yksikköä (IU, WHO 1st International Standard for HIV-1 RNA). Määrityksen toistettavuutta kuvaava CV% voi olla n.30-40% matalilla kopiomäärillä (<3000 c/ml) ja n. 25% keskikorkeilla ja korkeilla kopiomäärillä. Viruspitoisuuden kolminkertaista muutosta pidetään diagnostisesti merkittävänä. Ennen hoidon aloitusta tulisi perustaso määrittää vähintään kahdesti. Ensimmäinen hoitokontrolli on yleensä kuukauden kuluttua ja jatkoseurannat 3-4 kuukauden välein. Infektiot ja rokotukset saattavat vaikuttaa merkittävästi HIV-RNA-pitoisuuteen sitä kohottavasti. Herkimpänä testinä HIV-RNA-pitoisuuden määrittäminen soveltuu myös tartunnan alkuvaiheen diagnosoimiseksi. HIV- RNA-testi tulee positiiviseksi usein 5-15 päivän sisällä tartunnasta, 4-20 vuorokautta ennen muita testejä. HIV-2-RNA -tutkimus suoritetaan alihankintatutkimuksena SMI:ssä Tukholmassa. Tutkimuksessa käytetään Exavir-menetelmää, jonka detektiokynnys on 200 kopiota/ml vastaten HIV-1-RNA- määrityksessä saatuja lukemia. Näytteet lähetetään laboratorion toimesta Tukholmaan. Tuloksista annetaan suomenkielinen vastaus tietojärjestelmään. Tutkimuksia tehdään 2-3 kertaa vuodessa.

Tiedustelut

sairaalamikrobiologi Anna Muotiala
etunimi.sukunimi@medix.fi

Asiakaspalvelu
asiakaspalvelu@medix.fi
Päivitetty: 26.02.2015
Lähetä palautetta | Avoimet työpaikatKaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2017