EtusivuLaboratoriokäsikirjaTiedotteetTilauksetLähetteetMuut palvelutLaatuYhteystiedotTervetuloa asiakkaaksiKuluttajille

Hydroksi-indolyyliasetaatti (5-)

dU-5HIAA KL 1637

Indikaatiot

Karsinoidisyndrooma.
Ileumin, umpilisäkkeen, mahalaukun seinämän ja haiman enterokromaffiiniset solut muodostavat 5-hydroksitryptamiinia (serotoniinia), joka keuhkoissa olevan monoamiinioksidaasin ja aldehydidehydrogenaasin vaikutuksesta muuttuu 5-hydroksi-indolyyliasetaatiksi (5-HIAA). 5-HIAA on serotoniini-metabolian lopputuote ja virtsan 5HIAA-eritys kuvastaa elimistön serotoniinituotannon määrää.

Näyte

10 ml vuorokausivirtsaa. Säilöntäaine 10 ml 6 mol/l HCl. Puolet säilöntäaineesta lisätään heti ensimmäisen virtsamäärän jälkeen keräysastiaan ja sekoitetaan virtsaan. Loput säilöntäaineesta lisätään keräyspäivän iltana. Mikäli virtsaa erittyy vähän (100 ml tai alle), ei toista säilöntäaineen lisäystä tehdä. Keräyksestä erillinen asiakkaan ohje ("Vuorokausivirtsan 24-tunnin keräys, lisäaineellinen") verkkosivuillamme.
Potilaan tulisi olla ilman serotoniinin aineenvaihduntaan vaikuttavia lääkeaineita (esim. beetasalpaajat, trisykliset antidepressantit, levodopa, metyylidopa, MAO-inhibiittorit) 3 vrk ennen virtsan keräystä. Samoin tulee välttää 3 vrk ennen keräystä ja koko keräyksen ajan suuria määriä serotoniinipitoisten ravintoaineiden nauttimista (esim. ananas, banaani, tomaatti, maapähkinä ja punaviini).

Säilytys ja lähetys

Noin pH 3:ssa näyte säilyy huoneenlämmössä viikon.
Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Nestekromatografinen (LC).

Tekotiheys

1 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

5

Viitearvot

10-42 µmol/vrk

Tulkinta

5-HIAA-eritys on kohonnut karsinoidisyndroomassa. Eritys saattaa olla intermittoivaa, joten toisinaan on tarpeen seurata vuorokausieritystä useaan otteeseen. 5-HIAA-määritys paljastaa 73 % karsinoidisyndroomatapauksista. Kun tunnetut virhetekijät on eliminoitu, spesifisyys on lähes 100 %. Myös erilaisten APUD-tuumoreiden yhteydessä on joskus todettu lisääntynyttä 5-HIAA-eritystä.

Tiedustelut

kemisti Antti Leinonen
antti.leinonen@medix.fi

Kirjallisuus

Richards DA, Titheradge AC. Simultaneous liquid chromatographic determination of vanillylmandelic acid, homovanillic acid and 5-hydroxy-3-indoleacetic acid in urine, using isocratic elution and electrochemical detection. Biomed Chromat 1987;2:115-19.
Victorzon M, Victorzon S, Sankila R. Ruoansulatuskanavan karsinoidikasvainten epidemiologia, diagnostiikka ja kirurginen hoito. Duodecim 2004;47:2191-9.
Päivitetty: 10.06.2015
Lähetä palautetta | Avoimet työpaikatKaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2018