EtusivuLaboratoriokäsikirjaTiedotteetTilauksetLähetteetMuut palvelutLaatuYhteystiedotTervetuloa asiakkaaksiKuluttajille

Kollagen I:n beta-karboksiterminaalinen telopeptidi (CTx)

fP-CTx   ATK  9662

Alihankinta, menetelmä akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti.

Indikaatiot

Luustosairaudet, joissa luun vaihdunta on muuttunut/nopeutunut (esim. Pagetin tauti, fibroottinen dysplasia, luustometastaasit). Osteoporoosin hoidon lääkevalinta ja lääkehoidon tehon seuranta.

Synonymi

Beta-Crosslaps (CTX)

Näyte

1 ml EDTA -plasmaa, minimimäärä 0,5 ml. Hemolyysi häiritsee määritystä.
Näyte otetaan 12 tunnin paaston jälkeen, aamulla klo 7:30 - 8:30. Aamunäytteenotto on tärkeä CTX:n vuorokausivaihtelun takia. Aamulla ennen näytteenottoa voi juoda lasi vettä. Kahvia, teetä ja sokeripitoisia juomia tulisi välttää.

Säilytys ja lähetys

Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, mikäli näyte saapuu keskuslaboratorioon vuorokauden kuluessa näytteenotosta  Muutoin näyte pakastetaan ja säilytetään pakastettuna. Pakastettu näyte lähetetään pakastettuna.

 

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssiin perustuva immunokemiallinen menetelmä (ECLIA)

Tekotiheys

Tehdään 4 x viikossa

Vastausaika (arkipäivää)

5

Viitearvot

Naiset     ikäriippumattomat        alle  0.57           µg/l       
Miehetalle 50 v. alle  0.58  µg/l 
50 - 69 v. alle  0.71  µg/l 
70 v. ja vanhemmat alle  0.84 µg/l 

Tulkinta

CTX kuvastaa luun vaihduntaa, ensisijaisesti luun hajoamista. Sen pitoisuus on suurentunut tiloissa, joissa luun hajoaminen ja vaihdunta ovat nopeutuneet (esim. Pagetin tauti, fibroottinen dysplasia, myelooma, luustometastaasit). Luu on kudos, jota koko elämän ajan sekä hajotetaan että rakennetaan uutta tilalle. Luukato eli osteoporoosi voi johtua joko vähentyneestä luun rakentumisesta (seurannaisilmiönä CTX pieni) tai lisääntyneestä hajoamisesta (CTX suuri) tai molemmista. Normaalisti luun hajoaminen ja rakentuminen ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa (=coupling), jonka vuoksi hajoamisen lisääntyminen lisää rakentumista.

Suurin osa osteoporoosilääkkeistä (bisfosfonaatit, denosumabi, estrogeenit, raloksifeeni) vähentävät ensimmäiseksi luun hajoamista (fP-CTx ja U -INTP pienenevät) ja coupling-ilmiön kautta luun rakentumista, jolloin hoitovasteen merkkinä PINP, osteokalsiini ja luustoperäinen AFOS pienenevät. Luun rakentumista lisäävässä hoidossa (teriparatidi) sekä rakentuminen että hajoaminen (fP-CTX, U -INTP suurenevat) lisääntyvät, rakentuminen suhteellisesti enemmän kuin hajoaminen (=terapeuttinen ikkuna). Hyvän hoitovasteen merkkinä teriparatidi suurentaa PINP:n ja muiden luun rakentumista mittaavien merkkiaineiden pitoisuutta suhteellisesti enemmän kuin hajoamisen merkkiaineita (fP-CTX, U -INTP).

Tiedustelut


Asiakaspalvelu
asiakaspalvelu@medix.fi
Päivitetty: 19.09.2017
Lähetä palautetta | Avoimet työpaikatKaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2018