EtusivuLaboratoriokäsikirjaTiedotteetTilauksetLähetteetMuut palvelutLaatuYhteystiedotTervetuloa asiakkaaksiKuluttajille

Keramidit, sydänkohtausriskitesti, CERT

Hertta

CERT-tutkimus tunnetaan myös nimellä Hertta.
https://hertta.fi/

Pt-CERTATK 9566Keramidit, sydänkohtausriskitesti
osatutkimukset
S -RiskiATK 9562riskiluku

Pt-CERTRefATK 9529Keramidit, sydänkohtausriskitesti, refleksi
osatutkimukset
S -RiskiATK 9562riskiluku
Mikäli riskiluku≥ 7,raportoidaan lisäksi
P -hsTnTATK 9539Troponiini T, herkkä menetelmä

Pt-CERT-LaATK 9540Keramidit, sydänkohtausriskitesti, laaja
osatutkimukset
S -RiskiATK 9562riskiluku
P -hsTnTATK 9539Troponiini T, herkkä menetelmä

Indikaatiot

Sepelvaltimotaudin ja sydänperäisen kuoleman riskin ennustaminen seuraavissa potilasryhmissä:

1) Henkilöt, joilla ei ole tiedossa olevaa sepelvaltimotautia, mutta joilla sukurasituksen tai muusta syystä epäillään olevan kohonnut sepelvaltimotaudin riski.

2) Sepelvaltimotautipotilaat, joilla korkea sydäninfarktin/sydänkuoleman riski voi johtaa lääkitysmuutoksiin, seurannan tehostamiseen tai invasiivisen toimenpiteen harkintaan.

Näyte

Pt-CERT: 1 ml (minimi 0,5 ml) seerumia. Näyte sentrifugoidaan asiakkaan laboratoriossa tunnin sisällä näytteenotosta.


Pt-CERTRef ja Pt-CERT-La: 1 ml (minimi 0,5 ml) seerumia (myös geeliputki soveltuu) ja 1 ml (minimi 0,5 ml) Li-hepariiniplasmaa. Näytteet sentrifugoidaan asiakkaan laboratoriossa tunnin sisällä näytteenotosta.

Säilytys ja lähetys

Seerumi säilyy 3 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä, jos tutkimuspyyntönä on Pt-CERT. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna.
Pt-CERTRef tai Pt-CERT-La: Lähetys kylmälähetyksenä, mikäli näyte on perillä näytteenottoa seuraavana aamuna. Muuten pakastelähetys. Eroteltava geelin päältä ennen pakastamista.

Plasmanäyte säilyy huoneenlämmössä 12 tuntia, jääkaapissa vuorokauden. Pitempiaikainen säilytys pakastettuna, näytteen saa pakastaa vain kerran. Lähetys kylmälähetyksenä, mikäli näyte on perillä näytteenottoa seuraavana aamuna. Muuten pakastelähetys.

Menetelmä

LC-MS/MS (keramidit) ja Elektrokemiluminesenssiin perustuva immunokemiallinen menetelmä (troponiini T)

Tekotiheys

Kerran viikossa. Mahdolliset jatkotutkimukset saattavat pidentää vastausaikaa.

Vastausaika (arkipäivää)

5 - 10

Viitearvot

Tutkimuksesta annetaan lausunto.

Riskiluvun laskeminen

CERT-riskiluku määräytyy seeruminäytteestä mitattujen keramidien pitoisuuksien ja niiden välisten suhdelukujen perusteella. Keramidi-osatutkimuksista voi saada nolla, yksi tai kaksi riskipistettä tulosluokasta riippuen. Pisteiden yhteenlaskettu summa kertoo henkilön riskiluvun.

CERT-riskiluku

Riskiluku
0 - 2Matala riski
3 - 6Keskitason riski
7 - 9Kohonnut riski
10 - 12Korkea riski

Troponiini T

P -hsTnTVäestössä ja stabiili CAD potilailla
< 5 ng/lMatala riski
5-9 ng/lKeskitason riski
9-14 ng/lKohonnut riski
> 14 ng/lKorkea riski

Tulkinta

Potilailla, joilla CERT-riskiluku on korkea, on tarpeen pyrkiä tehostamaan sepelvaltimotaudin primaari- tai sekundaaripreventiota. Keskeisiä toimia on kaksi. Ensinnäkin hoitoon ja elämäntapamuutoksiin sitoutumista voi  tukea tuomalla esiin aiempaa yksilöllisempi konkreettinen riski sydänkohtauksen tai sydänperäisen kuoleman osalta. Toiseksi korkea riskiluku voi tukea lääkityksen tehostamiseen liittyviä päätöksiä kuten statiinilääkityksen tehostamista tai mahdollista PCSK9-hoidon aloitusta, joskaan tuloksen pohjalta tehtyjen lääkemuutosten kliinisestä hyödystä näillä potilailla ei ole vielä tutkimusnäyttöä. Lisäksi CERT-riskiluvun muutosten seuranta voi mahdollistaa motivaation ja hoitoon sitoutumisen ylläpidon pidemmälläkin aikavälillä. 

Mikäli henkilön CERT-riskiluku ja TnT pitoisuus molemmat ovat kahdessa ylimmäisessä riskiluokassa, voidaan henkilön sydänkohtausriskiä pitää merkittävän suurena.

Huomattavaa
Testi ei ole tarkoitettu akuutin sydäninfarktin diagnostiikkaan, joten merkittävästikään koholla olevista TnT-arvoista (yli 50 ng/l) ei soiteta lähettävään yksikköön.

Kirjallisuus

Laaksonen et al. Plasma ceramides predict cardiovascular death in patients with stable coronary artery disease and acute coronary syndromes beyond LDL-cholesterol. European Heart Journal doi:10.1093/eurheartj/ehw148.

Havulinna et al. Circulating Ceramides Predict Cardiovascular Outcomes in the Population-Based FINRISK 2002 Cohort. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. 2016;http://dx.doi.org/10.1161/ATVBAHA.116.307497

Tiedustelut

sairaalakemisti
Heidi Nousiainen
heidi.nousiainen@medix.fi
Päivitetty: 05.02.2018
Lähetä palautetta | Avoimet työpaikatKaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2018