Virus, viljely

-VirVi     KL 2975

Alihankinta

Indikaatiot

Stomatiitit, gastroenteriitit, konjunktiviitit, keratiitit, ihottumat (erityisesti rakkulaiset), genitaalirakkulat ja muut genitaali-infektiot.

Näyte

Yleisimpiä näytteitä viljelytutkimukseen ovat nielunäyte, rakkulanäyte, silmänäyte, bronkuserite, nenänielun imulima, uloste, virtsa, hepariiniveri (pyyntö B -VirVi) ja erilaiset kudosbiopsianäytteet.

Näyteenottotikku: steriili pumpuli-, dacron- tai rayontikku.
Virusviljelyputki: Copan UTM Universal transport medium

BRONKUSERITE: 5-10 ml sellaisenaan tehdaspuhtaaseen, kierrekorkilliseen muoviputkeen.
NIELU- JA MUUT EHJÄN LIMAKALVON NÄYTTEET: näytteenottotikulla pyyhitään tukevasti nielukaaria ja nielun takaseinää tai muuta limakalvoa. Tikku upotetaan virusviljelyputkeen ja katkaistaan sopivaksi. Putki suljetaan tiiviisti.
KUDOSPALAT: Isommat (muutaman mm3) kudospalat sellaisenaan tehdaspuhtaaseen, kierrekorkilliseen muovipurkkiin tai putkeen. Pienet kudospalat ja biopsianäytteet virusviljelyputkeen.
RAKKULA- JA HAAVAUMANÄYTTEET: Näyte otetaan rakkulan tai haavauman pohjalta näytteenottotikulla napakasti hangaten. Tarvittaessa rakkula rikotaan tai rupi poistetaan. Samalla tikulla voi ottaa näytteen useammasta leesiosta. Lopuksi tikku upotetaan virusviljelyputkeen, katkaistaan sopivaksi ja putki suljetaan tiivisti.
ULOSTENÄYTE: Noin cm 3 ulostetta ns. ulostepurkkiin tai muuhun tiiviiseen, kierrekorkilliseen muovipurkkiin.
VERINÄYTE: 5-10 ml hepariiniverta, pyyntö B-VirVi.
VIRTSANÄYTE: 10-15 ml virtsaa tehdaspuhtaaseen, kierrekorkilliseen muoviputkeen; näytteeseen lisätään 0.1-0.2 ml laajakirjoista antibioottia (esim. ampisilliini tai gentamysiini) bakteerikasvun estämiseksi.

Säilytys ja lähetys

Näyte lähetetään laboratorioon välittömästi kylmäkuljetuksena. Näytettä voidaan säilyttää lyhytaikaisesti jääkaappilämpötilassa. Alkuviikosta (ma-ke) sekä lauantaisin otettujen näytteiden tulee olla perillä laboratoriossamme kahden vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Loppuviikosta (to-pe) otettujen näytteiden tulee olla perillä näytteenottoa seuraavana päivänä, kuitenkin siten, että torstaina otetut näytteet ovat perillä laboratoriossamme viimeistään perjantaina klo 12 mennessä.  

Menetelmä

Viruksen rikastaminen soluviljelmässä. Tunnistus mm. solumuutosten, spesifisten vasta-aineiden, nukleiinihappotekniikoiden tai elektronimikroskopian avulla.

Tekotiheys

ma-pe

Vastausaika

Negatiivinen tulos 3 viikon viljelyn jälkeen, positiivinen tulos yleensä nopeammin.

Tulkinta

Positiivinen löydös on merkki viruksen läsnäolosta näytteessä ja yleensä osoitus ko. viruksen aiheuttamasta infektiosta. Adeno- ja enterovirukset voivat erittyä akuuttivaiheen jälkeen usean kuukauden ajan nieluun tai ulosteisiin. Enterovirusten kohdalla tavataan lisäksi subkliinisiä infektioita.

Tiedustelut

asiakaspalvelu@medix.fi
Päivitetty: 17.07.2019

Yhtyneet Medix Laboratoriot
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Asiakaspalvelu
puh. (09) 52 561
faksi (09) 412 7053
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2020