Fosfatidyylietanoli, verestä

B -PEth     ATK 10374

Alihankinta, menetelmä akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti.

Indikaatiot

Alkoholin suurkulutuksen osoittaminen yhdessä henkilön alkoholinkäyttöanamneesin kanssa.

Näyte

3 ml EDTA-kokoverta (ei geeliputkea). Näytteenotossa ei saa käyttää etanolia ihon puhdistukseen. Näyte sekoitetaan hyvin hyytymisen estämiseksi, mutta näyteputkea ei saa ravistaa. Näytettä ei saa sentrifugoida eikä pakastaa.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy 5 vuorokautta jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Näytettä ei saa missään vaiheessa pakastaa. Rajallisen säilyvyyden vuoksi näyte tulee lähettää Yhtyneet Medix Laboratorioihin ilman viivettä.

Menetelmä

LC-MS/MS

Tekotiheys

1 x vko

Vastausaika

5 - 8 työpäivää

Viitearvot

alle 0.30 µmol/l

Tulkinta

B -PEth (µmol/l)   Tulkinta:
alle 0.05Alkoholia ei ole käytetty tai alkoholia on käytetty vain sporadisesti.
0.05 - 0.30Alkoholin kohtalainen kulutus (sosiaalinen kohtuukäyttö)
yli 0.30Mahdollinen alkoholin riskikäyttäjä

Fosfatidyylietanoli (PEth) muodostuu punasolujen solukalvossa fosfolipaasi D:n vaikutuksesta fosfatidyylikoliiniin etanolin läsnäollessa (Gustavsson 1995, Aradottir et al 2004, Gnann et al. 2009). Fosfolipaasi D:n tehtävänä on hydrolysoida fosfatidyylikoliini fosfatidihapoksi ja koliiniksi. Etanolin affiniteetti fosfolipaasi D:hen on paljon korkeampi kuin veden, minkä vuoksi fosfatidyylietanolia muodostuu fosfatidihapon kustannuksella vain etanolin läsnäollessa (Kobayashi & Kanfer 1987, Chalifa-Caspi et al. 1998).

PEth:n on esitetty olevan erittäin spesifi ja herkkä alkoholin väärinkäytön merkkiaine. Tutkimuksissa on havaittu, että PEth -pitoisuus ei nouse mitattavalle tasolle yksittäisen runsaan alkoholinkäyttökerran jälkeen, vaan vasta runsaan ja pitkäaikaisen käytön seurauksena (suurempi kuin 50 g:n päivittäinen alkoholiannos kolmen viikon ajan)  (Varga et al. 1998). Fosfatidyylietanoli on mitattavissa verestä 2-4 viikkoa runsaan ja pitkäaikaisen alkoholin käytön lopettamisen jälkeen.

LC-MS/MS on erittäin herkkä ja spesifinen menetelmä PEth:lle.

Virhelähteet

Näytteenotossa ei saa käyttää etanolia ihon puhdistukseen. Mikäli veressä on näytteenoton yhteydessä runsaasti alkoholia, voi PEth:ä muodostua näyteastiassa In Vitro punasolujen metabolian johdosta.  

Tekopaikka

SYNLAB Medilab
Akkreditointitaho: SWEDAC (ILAC MRA:n jäsen)
Standardi: SS-EN ISO 15189

Tiedustelut

ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 15.01.2020

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2021