Ureaplasma urealyticum, nukleiinihappo (kval)

-UrurNhO     ATK 9327

Akkreditoitu menetelmä

Indikaatiot

Urogenitaali-infektiot, korioamnioniitti, ennenaikainen synnytys, neonataali-infektio, artriitti.

Näyte

Limakalvonäytteet (kohdunkaulakanava, emätin, virtsaputki): eSwab-kuljetusputki.

Ensivirtsa: vähintään 3 ml tehdaspuhtaassa putkessa tai lisäaineettomassa vakuumivirtsaputkessa (suositellaan vain miehillä). Ei alapesua. Potilaan tulee olla virtsaamatta 2h ennen näytteenottoa.

Lapsivesi: 0.5 - 1ml tehdaspuhtaassa putkessa

Sperma: 0.5 - 1ml  tehdaspuhtaassa putkessa.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy enintään 5 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä, jos näyte on perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta, muuten kylmälähetyksenä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna.

Menetelmä

PCR

Mentelmällä voidaan todeta Ureaplasma urealyticum

Vastausaika (arkipäivää)

3 - 4

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta

Positiivinen tulos vahvistaa ureaplasmainfektion. Negatiivinen tulos ei sulje infektiota pois, vaan osoittaa, että kyseisessä näytteessä ei ole U. urealyticumia tai U. parvumia tai niiden määrä on menetelmän määrittämisrajan alapuolella.

Ureaplasmoja löydetään usein terveiden aikuisten urogenitaalikanavasta, mutta ne voivat myös käyttäytyä kuten patogeenit. Ureaplasma urealyticum jakautuu kahteen lajiin: Ureaplasma urealyticum ja Ureaplasma parvum.

Tartunta tapahtuu sukupuoliteitse. Sikiöön tartunta voi levitä virtsateiden kautta, transplasentaalisesti ja synnytyksen aikana synnytysteistä. Miehille ureaplasma voi aiheuttaa ei-gonokokkista uretriittia, prostatiittia, epididymiittia, orkiittia. Naisilla ureaplasma voi aiheuttaa akuuttia salpingiittia, servisiittiä, korioamnioniittia, endometriittiä, spontaaneja keskenmenoja ja ennenaikaisia synnytyksiä. Vastasyntyneiden (erityisesti ennenaikaisten) syntymäpaino voi olla matala. Ureaplasma voi kolonosoida vastasyntyneen hengitystiet sekä se voi aiheuttaa vastasyntyneellä keuhkokuumetta, kroonista keuhkosairautta, harvoin myös sepsistä ja aivokalvontulehdusta. Ureaplasmoja on yhdistetty hedelmättömyyteen niin miehillä kuin naisillakin, reaktiiviseen artriittiin, Reiterin tautiin sekä rakko- ja munuaiskiviin. Ureaplasmojen lajin erottaminen on tärkeää, sillä U. parvum ja U. urealyticum voivat olla patogeenisyydeltään erilaisia.

Virhelähteet

Väärin otettu, kuljetettu tai säilytetty näyte.

Tiedustelut

ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 02.09.2021

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2021