COVID-19 koronavirustauti, nukleiinihappo (kval)

-CV19NhOKL 6466

Indikaatiot

Koronavirus COVID-19 -epäily.

Näyte

Näytetikku ja kuljetusputki
FLOQSwab näytteenottotikku ja kuljetusputki, kuiva (Copan 553C).

Myös muut vaihtoehdot soveltuvat nenänielunäytteen ottoon. Näytteenotossa tulee käyttää ensisijaisesti taipuisaa dacron- tai nylontikkua. Viskoositikkukin käy. Olennaista on taipuisa varsi ja kapea näytteenottopää. Suositeltavaa olisi, että varressa on katkaisukohta noin 100 mm etäisyydellä kärjestä ja näytteenottotikut olisivat yksittäispakattuja. Näytekuljetukseen soveltuu esimerkiksi noin 10 ml:n koeputki tai kuljetusnestettä sisältävä putki (eNAT, UTM, eswab).

Influenssapikatestien näytteenottotikut soveltuvat hyvin näytteenottoon. Niissä katkaisukohtaa ei välttämättä ole, tällöin katkaisu koeputkeen on tehtävä saksilla.
Mikäli nenänielunäytteenottoon soveltuvaa näytteenottotikkua ei ole käytettävissä, voi näytteen ottaa suoravartisella tikulla nielukaarista (ja toisella tikulla sieraimista).

Näyte
Nenänielunäyte (ensisijainen). Työnnä näytteenottotikku alaviistoon nenänpohjaa pitkin sieraimeen noin 12‒15 cm syvyyteen (syvyys mitataan etukäteen, sierain-korvanipukka; aikuisilla aina >10 cm, alle 2-vuotiailla lapsilla 6‒7 cm). Pyöräytä tikkua huolellisesti muutaman kerran niin, että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja. Suositellaan näytteen ottamista molempien sieraimien kautta. Olennaista on saada varovasti ja samalla huolella nenänielussa pyöräytetty näyte ainakin toisen sieraimen kautta.

Poista näytteenottotikku rauhallisesti ja siirrä tikku kuivaan kuljetusputkeen tai nestettä sisältävään kuljetusputkeen. Sulje korkki huolellisesti.

Mikäli nenänielutikussa ei ole katkaisukohtaa, käytä kaksia hansikkaita päällekkäin ottaessasi näytettä. Näytteen otettuasi, laita tikku näytteenottoputkeen, riisu päällimmäiset hanskat ja katkaise saksilla näytteenottotikun varsi siten, että saat putken tiiviisti suljetuksi.
Saksien desinfiointiin tulee käyttää desinfioivaa puhdistusainetta joka sisältää hypokloriittia tai vetyperoksidia, (esim. kaupallisesti saatavilla oleva Oxivir Plus).
Saksien on kuivuttava desinfioinnin jälkeen.

Jos potilas on vuotoherkkä tai tilanne muuten niin vaatii, voit ottaa tikkunäytteen sieraimista 3‒5 cm:n syvyydestä, samalla tikulla ensin toisesta sieraimesta ja sitten toisesta ja erillisellä tikulla nielukaarista, jos käytettävissä on kuiva kuljetusputki. Pyöräytä tikkua huolellisesti muutaman kerran niin että tikkuun tarttuu limakalvolta irronneita soluja. Molemmat tikut voi katkaista samaan kuivaan kuljetusputkeen. Kuljetusnestettä sisältävissä kuljetusputkissa (eNAT, UTM, eswab) suositellaan käytettäväksi vain yhtä näytetikkua (nielukaarista). Tässä tapauksessa jos samasta potilaasta on otettu useampi näyte erillisiin kuljetusputkiin, tulee kuljetusputket kiinnittää yhteen kumilenkillä.

Merkitse kuljetusputki potilaan henkilötiedoilla.

Näytelähetys kovassa kuljetuslaukussa
Kääri kuljetusputki selluloosavanuun ja laita salpapussiin. Lisää toinen salpapussi päälle ja pussiin merkintä ?COVID-19-epäily?. Tämän merkinnän avulla näyte avataan vastaanottavassa laboratoriossa turvallisesti.?COVID-19-epäily? merkinnällä varustettu salpapussi kuljetetaan kuriirikuljetuksena kuljetuslaukussa. Kuljetuslaukkuun tulee lisätä kylmäelementit, esim. pakastetut kylmäkallet pitämään kuljetuslämpötila viileänä kuljetuksen ajan. Kuljetuslaukun ulkopuolelle ei tule laittaa COVID-19-merkintöjä. Kuljetuslaukun ulkopuolella tulee olla asianmukaiset merkinnät UN3373 sekä BIOLOGINEN MATERIAALI, KATEGORIA B.

Näytelähetys kangasmaisessa kuljetuskassissa
Kääri kuljetusputki selluloosavanuun ja laita salpapussiin. Lisää toinen salpapussi päälle, ja pussiin merkintä ?COVID-19-epäily?. Pakkaa kaikki näytteet styroksilaatikkoon johon on laitettu kylmennettyjä kylmägeelipusseja pitämään kuljetuslämpötila viileänä kuljetuksen ajan. Laatikkoon merkintä ?COVID-19-epäily? (ja lähettävän toimipisteen nimi jos styroksilaatikko toivotaan palautettavan). Tämän merkinnän avulla näyte avataan vastaanottavassa laboratoriossa turvallisesti. Styroksilaatikko pakataan kuljetuskassiin. Kuljetuskassin ulkopuolelle ei tule laittaa COVID-19-merkintöjä. Kuljetuslaukun ulkopuolella tulee olla asianmukaiset merkinnät UN3373 sekä BIOLOGINEN MATERIAALI, KATEGORIA B.

Postitse lähettämistä ei suositella.

HUOM! Jos potilaasta otetaan muita näytteitä NhO -tutkimuksia varten nenänielusta, tai sieraimista, näille tulee ottaa oma näyte. POC-testejä (kuten -InfABAg, -InfABNhO, Ps-StrAg, -RSVAg, -Respi) ei tule käyttää COVID-19 -epäilyissä ellei käytössä ole biosuojakaappia. Potilaan mahdolliset muut näytteet pakataan erilliseen salpapussiin.

Potilaan hengitystienäytteiden käsittelyssä tulee huomioida varotoimet.

Varotoimet toteutetaan aina THL:n suositusten perusteella.
Näytteenottajan suojavarusteet (kosketusvarotoimet ja pisaravarotoimet)

Suojakäsineet: käsien huolellinen desinfektio ennen suojakäsineiden pukemista sekä
näytteenoton jälkeen.
Nestettä läpäisemätön pitkähihainen suojatakki tai pitkähihainen suojatakki ja muoviset hihansuojat ja esiliina
Hengityssuojain: kirurginen suu-nenäsuojus.
Suojalasit tai kasvot peittävä visiiri
Päähine tai hiussuojain

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy 72 tuntia kylmässä (+2-+8 °C), pidempiaikainen säilytys pakastettuna (-20°C).

Näytteen kuljetus kylmässä tai viileässä (+2-+14 °C), pakastettu näyte kuljetetaan pakastettuna (-20°C).

Menetelmä

Nukleiinihapon osoitus RT-PCR-tekniikalla.

Tekotiheys

Tutkimus tehdään päivittäin, vastaus valmistuu vuorokauden sisällä näytteen saapumisesta laboratorioon.

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta

Tulos on normaalisti negatiivinen.

Positiivinen tulos vahvistaa koronavirus (COVID19) -infektion.

Tiedustelut

Sairaalamikrobiologi Anna Muotiala
etunimi.sukunimi@synlab.fi

Päivitetty: 22.04.2020

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2020