Sklerodermatutkimus, immunoblottaus

S -SCL-T     ATK 13176

Alihankinta

Indikaatiot

Systeemisten autoimmuunitautien diagnostiikka, erityisesti systeemisen skleroosin (skleroderma) ja CREST syndrooman diagnostiikka.

Näyteastia

Seerumiputki tai seerumigeeliputki

Näyte

2 ml seerumia

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy 7 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin myös lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Immunoblot, Euroimmune. Tutkimuksessa tutkitaan vasta-aineet seuraavia antigeeneja kohtaan: Scl-70, CENP A. CENP B, RP11, RP155, Fibrillariini, NOR-90, Th/To, PM-Scl100, PM-Scl75, Ku, PDGFR, Ro52.

Tekotiheys

1 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

8

Tulkinta

Kvalitatiivinen testi, vastauksena positiivinen tai negatiivinen. Positiivisen vastauksen yhteydessä annetaan lausunto.

Scl-70 (topoisomeraasi I) -vasta-aineita esiintyy systeemistä skleroosia sairastavilla (>90 %) mutta myös osalla Raynaud'n ilmiöstä kärsivillä potilailla.

CENP-A ja CENP-B vasta-aineita  todetaan 70-90 %:lla potilaista joilla on skleroderman rajoittunut CREST (kalsinoosi, Raynaud'n ilmiö, ruokatorven hypomotiliteetti, sklerodaktylia, teleangiektasiat) muoto.

RP11 ja RP155 (RNA polymeraasi III) vasta-aineet ovat sangen spesifisiä systeemisen skleroosin yleistyneelle muodolle.

Fibrillariini vasta-aineita todetaan systeemistä skleroosia sairastavilla potilailla.

NOR-90 (nucleolar organiser region) vasta-aineet ovat harvinaisia ja niitä esiintyy systeemistä skleroosia sairastavilla potilailla.

Th/To vasta-aineet ovat harvinaisia, niitä todetaan systeemisen skleroosin yhteydessä mahdollisesti enemmmän sen rajoittuneessa muodossa.

PM-Scl100/75-vasta-aineita esiintyy ns. osittain päällekkäisessä polymyosiitti/systeeminen skleroosi -syndroomassa mutta myös polymyosiitissa, dermatomyosiitissa sekä systeemisessä skleroosissa.

Ku-vasta-aineita todetaan 5-25 %:lla polymyosiitti/skleroderma overlap syndroomassa.

PDGFR vasta-aineiden on kuvattu liittyvän systeemiseen skleroosiin ja niiden yhteyttä taudin patogeneesiin on pidetty mahdollisena.

Ro52-vasta-aineita todetaan neonataalisen SLE:n ja synnynnäisen AV-katkoksen yhteydessä ja hyvin harvoin itsenäisenä SLE:n ja SS:n yhteydessä (yleensä kompleksissa SS-A:n kanssa); SSc 9 % (tyypillistä aggressiivinen kulku); PM; DM

Tekopaikka

SYNLAB Tallinna

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 28.11.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024