Irtosolututkimus, gynekologinen

Pt-Papa-1          KL 4044

Akkreditoitu menetelmä.

Lähete

Gynekologinen irtosolulähete G.
Lähetteen tiedot ovat tärkeitä etenkin hormonistatusta määritettäessä. Kuukautiskierron päivä, jona näyte on otettu, on ehdottomasti merkittävä lähetteeseen, samoin periodin pituus ja potilaan saama systeeminen tai paikallinen hormonihoito sekä kierukka.

Näyte

Lähete: Gynekologinen irtosolulähete G. Lähetteen tiedot ovat tärkeitä etenkin hormonistatusta määritettäessä. Kuukautiskierron päivä, jona näyte on otettu, on ehdottomasti merkittävä lähetteeseen, samoin periodin pituus ja potilaan saama systeeminen tai paikallinen hormonihoito sekä kierukka.

Näytteen huolellinen otto ja käsittely ratkaisevat usein koko tutkimuk-sesta saatavan hyödyn.

Tulehdus haittaa hormonimääritystä, samoin vasta tapahtunut tai käynnissä oleva paikallishoito.

Gynekologinen irtosolunäyte on syytä ottaa kuukautiskierron loppupuolella, mieluimmin 20. - 24. päivänä normaalissa 28 päivän kierrossa. Näin etenkin hormonitilannetta arvioitaessa, joskin voimakkain estrogeenivaikutus tulee esiin kierron 14. - 16. päivinä. Näytemateriaali otetaan tarkoitukseen suunnitellulla puulastalla tai vastaavilla instrumenteilla. Näyte I vaginan takaforniksista, II portiosta, III servikaalikanavasta. Sivellään välittömästi samalle lasille: cervix- näytelasin etikettipäähän, portio keskelle ja vaginanäyte toiseen päähän.

Sivelyvalmisteita ei missään vaiheessa saa päästää kuivumaan, koska näyte menettää värjäytyvyytensä Papa-väreillä. Kuivuminen on tavallisin syy epätyydyttävään gynekologiseen näytteeseen.

Fiksaatio välittömästi märkänä sivelyvalmisteena 96 % alkoholiin ½ - 24 h (2 - 3 h). Näytteen peittämiseen voidaan käyttää myös erikois-sumuttimia (esim. Adams Spray-Cyte®). Lähetys muovikoteloissa.

Tekotiheys

Arkipäivisin, ma - pe

Tulkinta

Gynekologisten irtosolunäytteiden tutkinnassa voidaan tunnistaa pahanlaatuiset kasvainsolut sekä virusatypiat, erikoisesti papilloma-viruksen aiheuttama kondylooma ja herpesvirukseen liittyvät muutokset. Samoin todetaan epäspesifit tulehdukset, tulehdusatypiat sekä useimmat trikomonas- ja hiivasieni-infektiot.

Sekä Papa- että osittain myös endometriumnäytteistä voidaan lisäksi arvioida hormonivaikutus edellyttäen, ettei solukuvaan vaikuta jokin häiritsevä tekijä kuten tulehdus, paikallishoito, näytteen verisyys tai niukkuus jne. HPV-virusten aiheuttamaan kondyloomaan liittyvän soluatypian toteaminen on erittäin tärkeä gynekologisten irtosolunäytteiden sovellutus. Tyypillisien koilosyyttien lisäksi näytteistä voidaan arvioida mahdollisen samanaikaisen dysplasian astetta: lievä, kohtalainen, voimakas (SIL/CIN 1, 2, 3).

Portion karsinoomassa Papa-näytteen sytologinen löydös on positiivinen 90 - 95 %:ssa, kohdun kaulan adenokarsinoomassa 60 - 70 %:ssa ja endometriumin karsinoomassa 50 - 60 %:ssa. Ovariaalikarsinoomassa sytologinen näyte on positiivinen korkeintaan 30 %:ssa rutiininäytteissä, erikoistekniikoilla (peritoneaalihuuhtelu tms.) jonkin verran useammin. Vastaamisessa noudatamme modifioitua Bethesda-järjestelmää.

Tutkimuksesta annetaan lausunto 5 työpäivän kuluessa.

Tekopaikka

SYNLAB Helsinki
Akkreditointitaho: FINAS (EA, ILAC ja IAF jäsen)
Standardi: SFS-EN ISO 15189

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 17.05.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2022