Irtosolututkimus, selkäydinneste

Li-Syto          KL 4059

Akkreditoitu menetelmä.

Näyte

Lumbaali-, okkipitaali- tai ventrikkelipunktaattia fiksoidaan 2 ml 1 ml:aan 96 % alkoholia. Näytteen määrä (ml) on ilmoitettava lähetteessä. Tutkittavaksi voidaan lähettää myös natiivilikvoria (3 - 5 ml), mikäli näyte saadaan laboratorioon puolen tunnin sisällä punktiosta. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Fiksoidusta näytemateriaalista tehdään cytotec-valmiste, joka värjätään Papanicolaoun menetelmällä.

Tekotiheys

Arkipäivisin, ma - pe

Tulkinta

Aivojen primaarituumoreista vain 20 - 30 % antaa positiivisen löydöksen, metastaattisista hieman useammat (30 - 50 %).

Kallonsisäisessä verenvuodossa esiintyy likvorin makroskooppisen verisyyden jo hävittyä erytrofageja ja siderofageja, mikä on varma merkki verenvuodosta. Siderofagit ilmaantuvat selkäydinnesteeseen aikaisintaan kahden vuorokauden kuluttua vuodon alusta.

Nekroottisissa ja degeneroivissa prosesseissa esiintyy vakuolisoituneita makrofageja.

Multippelissa skleroosissa ja yleensä keskushermoston immunoaktivaatiossa lymfosyyttien ja plasmasolujen määrä on kohonnut, samoin optikusneuriiteissa. Lisäksi näissä tiloissa lymfoidi solupopulaatio sisältää stimuloituneita muotoja.

Meningiiteissä kokonaissolumäärä lisääntyy kohtalaisesti (virusperäinen) tai voimakkaasti (bakterielli) ja solukuvassa voidaan taudin vaiheesta riippuen todeta neutrofiili-, lymfosyytti- tai monosytoidivaltainen pleosytoosi.
Sytologisessa tutkimuksessa määritetään näytteen solukonsentraatio (solut/l), erittelylaskenta, johon kuuluu myös stimuloituneiden lymfosyyttien osuus, sekä atypian arviointi Papanicolaoun luokitusta (0-V) käyttäen. Erikoistapauksissa voidaan tehdä lymfosyyttien pintamerkkianalyysi immunoperoksidaasimenetelmällä, mutta tästä on sovittava etukäteen.

Tutkimuksesta annetaan lausunto 5 työpäivän kuluessa.

Tiedustelut

Patologian erikoislääkäri Anna Bützow
etunimi.sukunimi@synlab.fi
Päivitetty: 09.06.2015

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2020