Kromograniini A

fP-CgA          KL 6041

fS-CgA          KL 4504

Akkreditoitu menetelmä

Indikaatiot

Feokromosytooman diagnostiikka.
Neuroendokriinistä alkuperää olevan kasvaimen diagnostiikka riippumatta sen hormonituotannosta sekä hoidon seuranta (mm. neuroblastooma, ganglioneurooma, karsinoidituumori, lisämunuaiskasvaimet, medullaarinen kilpirauhaskarsinooma, haiman saarekesolukarsinooma, keuhkojen pienisolukarsinooma).

Potilaan esivalmistelu

Suun kautta otettavassa happosalpaajalääkityksessä tulee pitää 1 - 2 viikon tauko ennen näytteenottoa. Paasto suositeltava, ei välttämätön.

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) ensisijaisesti plasmaa (EDTA / hepariini).  Ei geeliputkeen. Kylmänäytteenotto, jolloin seerumin kohdalla huomioitava näytteen vaatima pidentynyt hyytymisaika (ks. Laboratoriokäsikirja / Yleisiä ohjeita / Kylmänäytteenotto). Plasma (seerumi) on pakastettava kolmen tunnin sisällä näytteenotosta.

Säilytys ja lähetys

Säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Radioimmunologinen (RIA)

Tekotiheys

1 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

4 - 6

Viitearvot

Normaali      alle 3.0  nmol/l

Tulkinta

Somatostatiini ja sen analogit saattavat madaltaa pitoisuutta. Tulkinnassa on otettava lisäksi huomioon, että stressireaktio, atrofinen gastriitti (gastriinistimulaatio) ja happosalpaajalääkitys sekä munuaisten, maksan ja sydämen vajaatoiminta voivat myös nostaa kromograniini A:n pitoisuutta.

Tekopaikka

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 08.03.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2022