Kryoglobuliini (kval)

S -Kryog-O           KL 2157

Indikaatiot

Kryoglobulinemian toteaminen.

Näyte

4-5 ml lämpimänä eroteltua seerumia. Geeliputki ei sovellu näytteenottoon.
Verinäyte on säilytettävä +37 °C:ssa kunnes näyte on hyytynyt. Solut ja seerumi erotellaan lämpimänä (+37 °C sentrifuugi ei ole välttämätön). Jos lämpökäsittely ei ole mahdollista, näytteeksi voi lähettää myös 9-10 ml kokoverta. Tällöin kryoglobuliineja voidaan kuitenkin menettää.

Säilytys ja lähetys

Eroteltu seerumi säilytetään huoneenlämmössä ja lähetetään vuorokauden sisällä näytteenotosta. Suojattava kylmältä kuljetuksen aikana.

Menetelmä

Presipitaatio

Tekotiheys

2 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

4-5

Viitearvot

Negatiivinen.

Tulkinta

Tulos ilmoitetaan: Negatiivinen/positiivinen (heikko, kohtalainen tai vahva). Immunokompleksitiloihin (LED, mononukleoosi, ym.) liittyvissä ja ns. essentielleissä kryoglobulinemioissa taudinkuvaa hallitsee kryopresipitaatio kylmälle alttiissa pintakapillaareissa ja siitä aiheutuvat kliiniset kylmänarkuusoireet (Raynaudin syndrooma, purppura ym.). Nivelreumassa kryopresipitaation on todettu korreloituvan vaskuliitin esiintymiseen ja LED:ssä taudin aktiivisuuteen. Ns. essentiellin kryoglobulinemian tavallisin syy on hepatiitti C infektio. M-komponentit ovat n. 5 %:ssa tapauksista kryopresipitoituvia.

Tiedustelut

kemisti Marika Havana
etunimi.sukunimi@synlab.fi
Päivitetty: 26.03.2020

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2021