Neutrofiilien sytoplasma-antigeeni, vasta-ainetutkimus

S -ANCA-T       ATK nro 649

Osatutkimukset

S -ANCA        KL 3612
S -MPOAbG        KL 4149
S -Pr3Ab        KL 4160

Indikaatiot

Vaskuliittien (Granulomatoottinen polyangiitti, PGA (ent. Wegenerin granulomatoosi), mikroskooppinen polyangiitti), nopeasti etenevien glomerulonefriittien, Churg-Straussin syndrooman ja tulehduksellisten suolistosairauksien diagnostiikka.

Näyte

2 ml seerumia
Voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen.

Säilytys ja lähetys

Säilytys 2 - 3 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin pakastelähetys.

Menetelmä

Epäsuora immunofluoresenssi (IF), jossa substraattina käytetään etanolilla kiinnitettyjä neutrofiilejä, sekä Fluoroentsyymi-immunologinen (FIA), jossa antigeeneina ovat myeloperoksidaasi ja proteinaasi 3.

Tekotiheys

IF: 1 x vko, FIA: 3 x vko.
Uudet selkeästi positiiviset  MPOAbG- ja Pr3Ab-tulokset vastataan tekopäivänä soittamalla.

Vastausaika (arkipäivää)

3-5

Viitearvot

S -ANCA   alle 20      titteri         normaali
S -MPOAbG   alle 3.5      IU/ml         normaali
yli      5      IU/ml         positiivinen
S -Pr3Ab   alle    2      IU/ml         normaali
yli      3      IU/ml         positiivinen

Tulkinta

Tutkimuksesta annetaan aina lausunto. Varsinkin uusista vaskuliittipotilaista on tärkeää tutkia neutrofiilien sytoplasma (ANCA) -vasta-aineet sekä IF- että EIA-tekniikoilla. Näin varmistetaan diagnostisesti tärkeiden ANCA-vasta-aineiden löytyminen.

IF-testissä erotetaan neutrofiilien sytoplasmaa värjäävät C-ANCA- ja perinukleaarisen/nukleaarisen fluoresenssikuvion antavat P-ANCA-vasta-aineet. Lisäksi nähdään epätyypilliset ANCA-vasta-aineet. Tyypillisen C-ANCA-kuvion aiheuttavat vasta-aineet ovat yleensä Pr3-vasta-aineita. MPO-vasta-aineet ovat tärkeimmät P-ANCA-löydöksen aiheuttavat vasta-aineet. Atyyppisen ANCA- tai P -ANCA-löydöksen voivat aiheuttaa mm. elastaasi-, katepsiini G-, lysotsyymi-, atsurosidiini- ja bakterisidisen/ permeabiliteettia lisäävän proteiinin vasta-aineet.

C -ANCA- ja Pr3-vasta-aineet ovat tyypillisiä granulomatoottiselle polyangiitille (GPA). Vasta-aineita on kuvattu yli 90 % aktiivista yleistynyttä, 60 % aktiivista paikallista ja 30 - 40 % inaktiivia GPA:ta  sairastavista. Vasta-aineiden määrä korreloituu taudin aktiviteettiin. C -ANCA-vasta-aineita on lisäksi noin 30 % mikroskooppista polyangiittia tai nopeasti etenevää glomerulonefriittä sairastavista. MPO-vasta-aineita tavataan varsinkin mikroskooppisessa polyangiitissa (50 - 80 %), johon voi liittyä nopeasti etenevä glomerulonefriitti sekä noin 25 % GPA-potilaista. Churg-Straussin syndoomassa tavataan myös pääasiassa MPO-vasta-aineita. P -ANCA-vasta-aineita, joiden antigeeni on usein tuntematon, tavataan tulehduksellisissa suolistosairauksissa varsinkin colitis ulcerosassa (50 - 70 %) , harvemmin Crohnin taudissa. Lisäksi niitä tavataan mm. primaarissa sklerosoivassa kolangiitissa ja systeemisissä autoimmuunitaudeissa.

Tiedustelut

kemisti Marika Havana
etunimi.sukunimi@medix.fi
Päivitetty: 27.04.2017

Yhtyneet Medix Laboratoriot
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Asiakaspalvelu
puh. (09) 52 561
faksi (09) 412 7053
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2019