Osteokalsiini

S -Osteoca     KL 3594

Alihankinta, menetelmä on akkreditoitu tekopaikan laatujärjestelmän mukaisesti.

Indikaatiot

Luustosairaudet, joissa luun vaihdunta on muuttunut/nopeutunut (esim. Pagetin tauti, fibroottinen dysplasia, luustometastaasit). Osteoporoosin hoidon lääkevalinta ja lääkehoidon tehon seuranta.

Esivalmistelu

Näyte otetaan vuorokausivaihtelun takia aamulla klo 8 - 9. Seurantanäytteet suositellaan otettavaksi samaan kellonaikaan.

Näyteastia

Seerumiputki

Näyte

1 ml seerumia. Geeliputki ei sovellu, koska osteokalsiini adsorboituu geeliin. Näytteen annetaan hyytyä huoneenlämmössä. Näyteputki tulee sentrifugoida heti näytteen hyydyttyä. Eroteltu seerumi pakastetaan välittömästi.
 
Hemolyysi häiritsee määritystä. Punasolut sisältävät osteokalsiinia hajottavia proteaasientsyymejä.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilytetään ja lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Elektrokemiluminometrinen (ECLIA).

Tekotiheys

3 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

3-5

Viitearvot

naiset   fertiili-ikäiset  11 - 43  µg/l
postmenopaussi  15 - 46  µg/l
miehet   18 - 29 v  24 - 70  µg/l
30 - 50 v  14 - 42  µg/l
yli   50 v  14 - 46  µg/l

Tulkinta

Osteokalsiini on luuspesifinen merkkiaine, joka kuvastaa osteoblastiaktiivisuutta, mutta sitä syntetisoituu myös osteosyyteissä. Lisäksi osteokalsiinia tulee verenkiertoon myös luun matriksin hajotessa. Seerumin osteokalsiinipitoisuus on riippuvainen iästä ja sukupuolesta. Erityksellä on vuorokausivaihtelu siten, että aamulla pitoisuudet ovat korkeimmillaan. Seurantanäytteet tulee ottaa mahdollisimman samaan aikaan vuorokaudesta.
Vastasyntyneillä lapsilla pitoisuudet ovat korkeat. Iän myötä tasot ensin alenevat, mutta alkavat sitten jälleen nousta ollen korkeimmillaan murrosiässä voimakkaimman kasvun aikana. Nuoret miehet kasvattavat pitkään luumassaa, joten osteokalsiinitasot pysyvät korkeina aina jopa 30 ikävuoteen asti (naiset noin 25 ikävuoteen). Osteokalsiinin pitoisuus on suurentunut tiloissa, joissa luun vaihdunta on nopeutunut (esim. Pagetin tauti, fibroottinen dysplasia) tai rakentuminen on lisääntynyt (eturauhassyövän luustometastaasit).

Luu on kudos, jota koko elämän ajan sekä hajotetaan että rakennetaan uutta tilalle. Luukato eli osteoporoosi voi johtua joko vähentyneestä luun rakentumisesta (osteokalsiini pieni) tai lisääntyneestä hajoamisesta (osteokalsiini yleensä suuri) tai molemmista. Normaalisti luun hajoaminen ja rakentuminen ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa (=coupling), jonka vuoksi hajoamisen lisääntyminen lisää rakentumista. Suurin osa osteoporoosilääkkeistä (bisfosfonaatit, denosumabi, estrogeenit, raloksifeeni) vähentävät ensimmäiseksi luun hajoamista (S -CTX ja U -INTP pienenevät) ja coupling-ilmiön kautta luun rakentumista, jolloin hoitovasteen merkkinä osteokalsiini (ja PINP) pienenee. Luun rakentumista lisäävässä hoidossa (teriparatidi) sekä rakentuminen että hajoaminen (S -CTX, U -INTP suurenevat) lisääntyvät, rakentuminen suhteellisesti enemmän kuin hajoaminen (=terapeuttinen ikkuna). Hyvän hoitovasteen merkkinä teriparatidi suurentaa osteokalsiinin pitoisuutta. Osteoporoosissa PINP on käytetyin luun rakentumisen mittari.

Tekopaikka

MVZ Labor Dr. Limbach & Kollegen
Akkreditointitaho: DAkkS (ILAC MRA:n jäsen)
Standardi: DIN EN ISO 15189

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 12.12.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024