Prostataspesifinen antigeeni

S -PSA          KL 3642

Akkreditoitu menetelmä.

Osatutkimukset

S -PSA-V/T

Vapaan PSA:n suhde totaali-PSA:han määritetään, kun totaali-PSA:n pitoisuus on välillä 2-20 ug/l.

Indikaatiot

Eturauhassyövän diagnostiikka, ennusteen arviointi ja hoidon seuranta.

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia. Voidaan ottaa geeliputkeen, mutta seerumi on erotettava sentrifugoinnin jälkeen geelin päältä, jos näyte pakastetaan. 
Huom.!  Biopsian ja kirurgisen toimenpiteen jälkeen näyte otetaan neljän viikon kuluttua toimenpiteestä. 

Säilytys ja lähetys

Säilytys jääkaapissa 1 vrk. Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, jos se on perillä 1 vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Lähetetään kylmässä, jos näyte on perillä 2 vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

CMIA ( Chemiluminescent Microparticle Immunoassay)

Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika (arkipäivää)

Samana päivänä

Viitearvot

S -PSA     alle  56 v     alle 3.3     ug/l
     56 - 59 v     alle 3.8     ug/l
     60 - 63 v     alle 4.8     ug/l
     64 - 67 v     alle 5.8     ug/l
      yli   67 v      alle 6.2    
S -PSA-V/T           yli   15      %

Tulkinta

S -PSA:
Prostataspesifinen antigeeni on veressä pääosin kompleksina sitoutuneena alfa-1-antikymotrypsiiniin ja alfa-2-makroglobuliiniin. Kokonais-PSA mittaa sekä kompleksoitua että vapaata muotoa, ja tulkinta perustuu ensisijaisesti iän mukaisiin viiterajoihin. PSA-tuloksen arviointia häiritsee tason fysiologinen vaihtelu. Sen takia lievästi kohonneet tulokset on syytä varmistaa uudella näytteellä.
Prostatasyövän todennäköisyys on noin 25 %, kun seerumin PSA-taso on 4 - 10 ug/l. Pitoisuuden ollessa yli 10 ug/l todennäköisyys on yli 50 % ja tasolla yli 100 ug/l syövän todennäköisyys on lähes 100 %. Suurin osa lievästi kohonneista arvoista johtuu hyvänlaatuisesta liikakasvusta (hyperplasia, BPH) ja prostatiitista. Prostatasyövässä PSA:n taso korreloituu taudin vaiheeseen. Tason ollessa 4 - 10 ug/l tauti on paikallinen noin 75 %:ssa, mutta PSA-tason ollessa yli 10 ug/l tauti on paikallinen vain noin 40 %:ssa. Onnistuneen radikaalisen prostatektomian jälkeen PSA-tason pitää laskea menetelmän herkkyysrajan alle (alle 0.01 ug/l). Sädehoidon jälkeen taso laskee hitaasti eikä yleensä alle 0.5 ug/l. Matala taso 3 - 6 kuukauden hoidon jälkeen on merkki hyvästä ennusteesta. PSA-tason nousu hoidon jälkeen on yleensä varma merkki residiivistä. Nousu tapahtuu yleensä vuosia ennen kuin uusiutuminen todetaan kliinisesti. PSA-taso laskee hyvin onnistuneen hormonihoidon yhteydessä ja matala taso viittaa hyvään vasteeseen.

S -PSA-V/T
Vapaan PSA:n suhdetta käytetään prostatasyövän todennäköisyyden arvioinnissa kokonais-PSA -tuloksen merkittävyyden tukena. Vapaan PSA:n osuus on pienempi prostatasyövässä kuin hyvänlaatuisessa prostatan liikakasvussa. Mittaamalla vapaa ja kokonais-PSA samasta näytteestä voidaan PSA-määrityksen syöpäspesifisyyttä parantaa.
PSA-tason ollessa välillä 2 - 20 ug/l vapaan PSA:n osuus on diagnostisesti yhtä tärkeä kriteeri kuin kokonais-PSA.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 03.05.2022

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2022