Puumala virus, vasta-aineet

Infektiotutkimus

S -PuumAb           KL 1775

Osatutkimukset

S -PuumAbG        KL 1923
S -PuumAbM        KL 3528

Immuniteettitutkimus

S -PuumAbG        KL 1923

Akkreditoitu menetelmä

Indikaatiot

Myyräkuumeen (Nephropathia epidemica) aiheuttaja on metsämyyrän eritteistä tarttunut Puumalavirus. Myyräkuume on yleisinfektio, johon liittyy usein munuaisoireita:munuaisten vajaatoiminta, oliguria, proteinuria ja seerumin kreatiniinin kohoaminen. Munuaisoireitten lisäksi saattaa esiintyä enkefaliittia, hepatiittia, kardiittia, näköhäiriöitä ja keuhko-oireita. Se saattaa muistuttaa oireiltaan myös appendisiittia ja salpingiittia. Myyräkuume kuuluu verenvuotokuumeisiin, jonka vuoksi potilaalla saattaa olla verivirtsaisuutta, trombosytopeniaa ja joskus harvoin petekkioita.

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia. Näyte voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen. 
Parinäyte yleensä viikon sisällä.
Kahden kuukauden sisällä tullut parinäyte tutkitaan rinnakkain ensimmäisen näytteen kanssa. Parinäyte tulee merkitä putkeen II-näyte merkinnällä.

Säilytys ja lähetys

Säilytys 2 - 3 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (EIA).

Tekotiheys

2 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

3-5

Viitearvot

S -PuumAbG    alle 1 
S -PuumAbM    alle 1

Tekopaikka

SYNLAB Tallinna
Akkreditointitaho: EAK (EA MLA:n jäsen)
Standardi: EVS-EN ISO 15189

Tulkinta

Myyräkuumeessa on vasta-aineita seerumissa usein jo heti taudin oireiden alkuvaiheessa (3. sairauspäivänä 90 %:lla ja 6. sairauspäivänä 100 %:lla). Joissain harvinaisissa tapauksissa serokonversio saattaa viivästyä. Diagnoosi saadaan useimmiten jo ensimmäisen näytteen perusteella, mutta viimeistään viikon sisällä otetun uusintanäytteen avulla. Negatiivinen IgG- ja IgM-tulos ovat käytännössä myyräkuumeen poissulkevia. Positiivinen IgG-tulos ja negatiivinen IgM-tulos viittaa aiemmin sairastettuun myyräkuumeeseen ja siten myös immuniteettiin. Subkliinisiä, oireettomia ja siten diagnosoimattomia infektioita lienee runsaasti. Myyräkuumeen vasta-aineprevalenssi Suomessa on noin 6 % kautta koko maan. Paikoitellen vasta-aineprevalenssi saattaa nousta 20 %:iin.
Hiljattaisen myyräkuumeen ajoittamiseen voidaan käyttää IgG-luokan vasta-aineiden aviditeetin määrittämistä.

Tiedustelut

Sairaalamikrobiologi Anna Muotiala
etunimi.sukunimi@synlab.fi
Päivitetty: 24.04.2019

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2021