Puumala virus, vasta-aineet

S -PuumAb   KL 1775

Osatutkimukset

S -PuumAbG        KL 1923
S -PuumAbM        KL 3528

Alihankinta

Indikaatiot

Myyräkuumeen (Nephropathia epidemica) aiheuttaja on metsämyyrän eritteistä tarttunut Puumalavirus. Myyräkuume on yleisinfektio, johon liittyy usein munuaisoireita:munuaisten vajaatoiminta, oliguria, proteinuria ja seerumin kreatiniinin kohoaminen. Munuaisoireitten lisäksi saattaa esiintyä enkefaliittia, hepatiittia, kardiittia, näköhäiriöitä ja keuhko-oireita. Se saattaa muistuttaa oireiltaan myös appendisiittia ja salpingiittia. Myyräkuume kuuluu verenvuotokuumeisiin, jonka vuoksi potilaalla saattaa olla verivirtsaisuutta, trombosytopeniaa ja joskus harvoin petekkioita.

Näyteastia

Seerumiputki tai seerumigeeliputki

Näyte

1 ml seerumia. Näyte voidaan ottaa myös geeliputkeen. Parinäyte yleensä viikon sisällä.

Näytteen säilytys

5 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna.

Näytteen lähetys

Lähetys huoneenlämmössä. Pakastettu näyte lähetetään pakastettuna.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (EIA)

Tekotiheys

1 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

10

Viitearvot

S -PuumAbG    Negatiivinen 
S -PuumAbM    Negatiivinen

Tulkinta

Myyräkuumeessa on vasta-aineita seerumissa usein jo heti taudin oireiden alkuvaiheessa (3. sairauspäivänä 90 %:lla ja 6. sairauspäivänä 100 %:lla). Joissain harvinaisissa tapauksissa serokonversio saattaa viivästyä. Diagnoosi saadaan useimmiten jo ensimmäisen näytteen perusteella, mutta viimeistään viikon sisällä otetun uusintanäytteen avulla. Negatiivinen IgG- ja IgM-tulos ovat käytännössä myyräkuumeen poissulkevia. Positiivinen IgG-tulos ja negatiivinen IgM-tulos viittaa aiemmin sairastettuun myyräkuumeeseen ja siten myös immuniteettiin. Positiivinen IgM-tulos viittaa tuoreeseen puumalavirusinfektioon. Subkliinisiä, oireettomia ja siten diagnosoimattomia infektioita lienee runsaasti. Myyräkuumeen vasta-aineprevalenssi Suomessa on noin 6 % kautta koko maan. Paikoitellen vasta-aineprevalenssi saattaa nousta 20 %:iin.

Huomioitavaa

Mikäli näyte on otettu alle 6 vrk taudin alusta, tulisi negatiivinen tulos varmistaa muutamaa päivää myöhemmin otetulla näytteellä.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 18.12.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024