Puumala virus, vasta-aineet

Infektiotutkimus

S -PuumAb           KL 1775

Osatutkimukset

S -PuumAbG        KL 1923
S -PuumAbM        KL 3528

Immuniteettitutkimus

S -PuumAbG        KL 1923

Indikaatiot

Myyräkuumeen (Nephropathia epidemica) aiheuttaja on metsämyyrän eritteistä tarttunut Puumalavirus. Myyräkuume on yleisinfektio, johon liittyy usein munuaisoireita:munuaisten vajaatoiminta, oliguria, proteinuria ja seerumin kreatiniinin kohoaminen. Munuaisoireitten lisäksi saattaa esiintyä enkefaliittia, hepatiittia, kardiittia, näköhäiriöitä ja keuhko-oireita. Se saattaa muistuttaa oireiltaan myös appendisiittia ja salpingiittia. Myyräkuume kuuluu verenvuotokuumeisiin, jonka vuoksi potilaalla saattaa olla verivirtsaisuutta, trombosytopeniaa ja joskus harvoin petekkioita.

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia. Näyte voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen. 
Parinäyte yleensä viikon sisällä.
Kahden kuukauden sisällä tullut parinäyte tutkitaan rinnakkain ensimmäisen näytteen kanssa. Parinäyte tulee merkitä putkeen II-näyte merkinnällä.

Säilytys ja lähetys

Säilytys 2 - 3 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (EIA).

Tekotiheys

1 - 2 x vko

Vastausaika (arkipäivää)

Epidemiakaudella: 3 - 4 
Epidemiakauden ulkopuolella: 5 - 6

Viitearvot

S -PuumAbG     negatiivinen
S -PuumAbM     negatiivinen

Tulkinta

Myyräkuumeessa on vasta-aineita seerumissa usein jo heti taudin oireiden alkuvaiheessa (3. sairauspäivänä 90 %:lla ja 6. sairauspäivänä 100 %:lla). Joissain harvinaisissa tapauksissa serokonversio saattaa viivästyä. Diagnoosi saadaan useimmiten jo ensimmäisen näytteen perusteella, mutta viimeistään viikon sisällä otetun uusintanäytteen avulla. Negatiivinen IgG- ja IgM-tulos ovat käytännössä myyräkuumeen poissulkevia. Positiivinen IgG-tulos ja negatiivinen IgM-tulos viittaa aiemmin sairastettuun myyräkuumeeseen ja siten myös immuniteettiin. Subkliinisiä, oireettomia ja siten diagnosoimattomia infektioita lienee runsaasti. Myyräkuumeen vasta-aineprevalenssi Suomessa on noin 6 % kautta koko maan. Paikoitellen vasta-aineprevalenssi saattaa nousta 20 %:iin.
Hiljattaisen myyräkuumeen ajoittamiseen voidaan käyttää IgG-luokan vasta-aineiden aviditeetin määrittämistä.

Tiedustelut

Kemisti Marika Havana
etunimi.sukunimi@medix.fi
Päivitetty: 27.09.2018

Yhtyneet Medix Laboratoriot
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Asiakaspalvelu
puh. (09) 52 561
faksi (09) 412 7053
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2019