Schistosoma virtsasta (Kval.)

U -Schi-O          KL 1936

Indikaatiot

Tutkimus on aiheellinen, jos potilaalla on makeavesialtistus Afrikassa, hematuriaa ja mahdollisesti myös veren eosinofiliaa.

Näyte

Näytteenä käytetään fyysisen rasituksen jälkeistä aamu- tai päivävirtsaa (rakkoaika vähintään 4 h). Rasitus ja tärinä noin 5 min ajan (esimerkiksi portaissa kävellen tai hypellen) edesauttaa munien irtoamista virtsarakon seinästä. Koko virtsamäärä, erityisesti myös viimeiset pisarat otetaan talteen. Mikäli virtsamäärä on suurempi kuin 60 ml, seisotetaan näytettä esimerkiksi mittalasissa vähintään 20 min, mutta korkeintaan 30 min, jotta schistosomamadon munat painuvat astian pohjalle. Tämän jälkeen virtsaa kaadetaan varovasti hukkaan siten, että jäljelle jää 60 ml. Virtsanäyte jaetaan sentrifugiputkiin (6 × 10 ml) ja sentrifugoidaan 10 min kierrosnopeudella 2000 rpm (500 x g). Sedimentit (6 × noin 0.5 ml) yhdistetään ja säilöntäaineeksi lisätään yhtä suuri tilavuus puskuroitua 10 % formaliinia.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy formaliinissa jääkaappilämpötilassa korkeintaan viikon. Lähetetään tiiviisti suljetussa kierrekorkillisessa purkissa ympäristölämpötilassa tai kylmäkuljetuksena.

Menetelmä

Mikroskopointi konsentroinnin jälkeen jodivärjäysvalmisteena.

Tekotiheys

Tehdään päivittäin ma-pe.

Vastausaika (arkipäivää)

2

Tulkinta

Normaalitulos on negatiivinen. Vastauksessa nimetään löytyneet parasiitit.

Tiedustelut

sairaalamikrobiologi Anna Muotiala
anna.muotiala@medix.fi
Päivitetty: 18.05.2015

Yhtyneet Medix Laboratoriot
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Asiakaspalvelu
puh. (09) 52 561
faksi (09) 412 7053
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2019