Shigella, viljely

F -ShigVi          KL 2620

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Tutkimus on tarkoitettu lähinnä tunnettujen shigelloosipotilaiden seurantaan, epidemiologisiin tarkoituksiin ja ulkomaanmatkojen jälkeisiin kontrolleihin. Etiologialtaan tuntemattoman ripulin tutkimiseen suositellaan bakteeri, viljely 1 ulosteesta, (F -BaktVi1).

Näyte

Ulostetaan laajaan astiaan tai muoville. Ulosteesta otetaan näyte välittömästi ulostuksen jälkeen. Ulosteeseen ei saa olla sekoittunut virtsaa. Näytteenottotikkua pyöritetään ulosteessa siten, että tikkuun tarttuu ulostetta reilusti. Tikku työnnetään kuljetusputkeen. Kuljetusputki pannaan kuljetuksen ajaksi tiiviisti suljettavaan muovipussiin, lähete jätetään pussin ulkopuolelle. Lähetteeseen on merkittävä potilaan ammatti, kotipaikkakunta ja mahdollinen ulkomaanmatkakohde (mikäli ripulioireet alkaneet 7 vuorokauden sisällä matkasta) sekä lähettävän tahon puhelinnumero.

Säilytys ja lähetys

Näytteet säilytetään jääkaapissa ennen kuljetusta. Näytteet säilyvät jääkaappilämpötilassa 1 vrk. Suosittelemme kylmäkuljetusta. Ympäristölämpötilassa kuljetettaessa näytteet on pakattava siten, että äärilämpötiloilta vältytään. Bakteeriviljelynäytteet eivät kestä jäätymistä ja lämpötilan noustessa yli huoneenlämpötilan näytteiden säilyvyys heikkenee merkittävästi.

Menetelmä

Viljely yleis- ja erikoiselatusaineille, tunnistus ja herkkyysmääritys.

Tekotiheys

Tehdään päivittäin ma-la, valmistuu  useimmiten 2 vrkssa.

Vastausaika(arkipäivää)

2

Mahdolliset jatkotutkimukset voivat pidentää tutkimuksen kestoa.

Tulkinta

Shigellat eivät kuulu ihmisen normaaliflooraan. Positiivinen viljelytulos on aina merkitsevä.  Shigelloosi on helposti tarttuva yleisvaarallinen tartuntatauti.

Tiedustelut

Sairaalamikrobiologi Anna Muotiala
etunimi.sukunimi@synlab.fi
Päivitetty: 26.11.2020

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2021