Trijodityroniini, vapaa

S -T3-V          KL 2775
P -T3-V          KL 6362

Akkreditoitu menetelmä.

Indikaatiot

Hypertyreoosin diagnostiikka erityisesti, jos T4-V on normaali,  sekä hoidon seuranta. Suuriannoksisen tyroksiinihoidon seuranta yhdessä seerumin TSH:n kanssa.

Näyte

1 ml (minimi 0.5 ml) seerumia, geeliputki käy (seerumi tulee erottaa geelin päältä, jos näyte pakastetaan), tai plasmaa (Li-/Na-hepariini, EDTA). 

Huom.! 
Tyroksiinihoidon seurannassa näyte tulee ottaa aamulla ennen lääkkeen ottamista. Mikäli potilas on jo ottanut aamuannoksen, tulisi siitä olla kulunut vähintään neljä tuntia.


Säilytys ja lähetys

Säilytys 2 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, lähetys pakastettuna.

Menetelmä

CMIA ( Chemiluminescent  Microparticle Immunoassay)

Tekotiheys

Ma-la

Vastausaika (arkipäivää)

Samana päivänä

Viitearvot

Kaikki2.6 - 5.0 pmol/l

Tulkinta

Hypertyreoosissa T3-V nousee jo taudin alkuvaiheessa. Se voi olla suurentunut, vaikka T4-V on normaali (ns. T3-toksikoosi).  Niinpä T3-V kannattaa määrittää erityisesti silloin, kun pienentyneeseen TSH-arvoon liittyy normaali T4-V.  Vaikea yleistauti voi pienentää T3-V-pitoisuutta, mikä heikentää kokeen diagnostista herkkyyttä.
T3-V-määritys on soveltuu erityisesti suuriannoksisen tyroksiinihoidon seurantaan. Huonon ennusteen kilpirauhassyöpäpotilailla käytetään suuria tyroksiiniannoksia, joiden aikana T4-V on koholla, mutta T3-V normaali. Jotkut tavallistakin hypotyreoosia sairastavat potilaat tarvitsevat vastaavansuuruisia tyroksiiniannoksia. Arvot pysyvät viitealueella, kun tyroksiiniannos on sopiva.
Mikäli TBG-pitoisuus poikkeaa huomattavasti normaalista tai potilaalla on myös muu kuin kilpirauhasperäinen tauti, tutkimuksessa on syytä käyttää dialyysimenetelmää (ks. S -T3-Vd, ATK nro 87).

Tiedustelut

sairaalakemisti Heidi Nousiainen
heidi.nousiainen@medix.fi
Päivitetty: 09.04.2018

Yhtyneet Medix Laboratoriot
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Asiakaspalvelu
puh. (09) 52 561
faksi (09) 412 7053
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2019