Tuma, vasta-aineet, tyypitys (immunoblotting-tekniikalla)

S -ANA-Ty          KL 4505

Tutkimuksessa määritetään tumavasta-aineet immunoblottauksella. Tumavasta-aineiden osoittaminen epäsuoralla immunofluoresenssilla (S -ANA) ei pysty tarkasti erottamaan tuman eri antigeenien kanssa reagoivia vasta-aineita ja toisaalta testi saattaa antaa virheellisesti negatiivisen tuloksen, mikäli antigeeni on helposti liukeneva tai sitä on vain vähän tumassa (esim. SSA tai Jo1).

Indikaatiot

SLE:n diagnoosin varmistaminen (Sm-vasta-aineet positiiviset nDNA- vasta-aineiden lisäksi), ennusteen arviointi sekä kongenitaalisen SLE:n diagnoosi erityistapauksissa, kuten vastasyntyneen sydämen johtumis-häiriöt, joissa SSA, joskus SSB-vasta-aineet, ovat positiiviset. Sidekudostautien, kuten SLE, mixed connective tissue disease (MCTD), Sjögrenin oireyhtymä (SS), polymyosiitti/dermatomyosiitti (PM/DM), skleroderma, diagnostiikka ja ennusteen arviointi.

Näyte

1 ml seerumia
Voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen.

Säilytys ja lähetys

Säilytys 2 - 3 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, jolloin pakastelähetys.

Menetelmä

Immunoblottaus, jossa antigeeneina ovat yleisimmät tuma-antigeenit (SmB, SmD, RNP-70k, RNP-A, RNP-C, SSA/Ro52, SSA/Ro60, SSB/La, Cenp-B, Topo-I/Scl70, Jo1/HRS, ribosomaalinen RNP, histonit).

Tekotiheys

1 x 2 vko

Vastausaika (arkipäivää)

5-10

Viitearvot

Negatiivinen.

Positiivisesta tuloksesta annetaan lausunto.

Tulkinta

Tulkinta RNP-vasta-aineet
Kaikki MCTD-tautia sairastavat potilaat ovat RNP-vasta-ainepositiivisia, mutta vasta-aine ei ole MCTD-taudille spesifi, sillä vasta-aineita tavataan noin 40 %:lla SLE-potilaista (erityisesti benigneissä muodoissa) ja pienellä osalla skleroderma- ja CREST-potilaista.
SSA-vasta-aineet
Sjögrenin oireyhtymän ja SLE:n lisäksi SSA-vasta-aineita todetaan tumavasta-ainenegatiivisessa lupuksessa ja iholupuksessa. SSA-vasta-aineilla on merkittävä rooli SLE-nefriitissä, erityisesti potilailla, joilla ei ole DNA-vasta-aineita. Osa SSA-vasta-ainepositiivisten äitien lapsista sairastuu neonataaliseen lupukseen; tällöin vasta-aineiden määrittämisellä on diagnostista merkitystä. SSA-vasta-aineita todetaan myös PBC:ssa ja CAH:ssa.
SSB-vasta-aineet
SSB-vasta-aineita esiintyy pääasiassa vain primaarisessa ja SLE:hen liittyvässä Sjögrenin oireyhtymässä, harvemmin neonataalisessa ja iholupuksessa.
Sm-vasta-aineet
Sm-vasta-ainepositiivisuus on diagnostinen SLE:lle, sillä näitä vasta-aineita ei esiinny muissa sidekudostaudeissa. Vasta-aineiden esiintyminen korreloi taudin aktiviteettiin.
Scl70-vasta-aineet
Scl70-vasta-aineita esiintyy sklerodermassa 20 - 60 %:lla potilaista. Noin puolella potilaista todetaan tuma-vasta-ainemäärityksessä ns. nukleolaarinen tuman värjäytymiskuvio.
Jo1-vasta-aineet
Jo1-vasta-aineet ovat diagnostisia polymyosiitti/dermatomyosiittitaudille; 30 - 60 % potilaista on näitä vasta-aineita. Vasta-aineita todetaan erityisesti potilailla, joilla on keuhkofibroosi.
Ribosomi P-proteiini, vasta-aineet
Vasta-aineita ribosomaalista P-proteiinia vastaan todetaan 5 - 20%:lla SLE-potilaista ja ne assosioituvat neuropsykiatrisiin häiriöihin ja nefriittiin.

vasta-aine     tautiyleisyys    
ANA     SLE              yli 95%
     MCTD            yli 95%
     Skleroderma
      ja CREST80%
     SS80%
     DM/PM50%
DNAnAb     SLE60 - 75%
     Muutalle 5%
HistAb     Lääkeaine-
     lupus60 - 100%
     SLE80 %
     Nivelreuma30 %
ENAAb
  RNP     MCTD100 %
     SLE30 %
  Sm     SLE30 %
  SSA     SS60 %
     SLE30 % (erityisesti neonataalilupus)
  SSB     SS60 %
     SLE10 %
  Scl70     Skleroderma30 %
  Jo1     DM/PM30 - 60 %
 

Tiedustelut

kemisti Marika Havana
etunimi.sukunimi@medix.fi

Päivitetty: 05.09.2017

Yhtyneet Medix Laboratoriot
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Asiakaspalvelu
puh. (09) 52 561
faksi (09) 412 7053
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2019