Tuumoriin liittyvä trypsiini-inhibiittori (Tumor associated trypsin inhibitor)

S -TATI          KL 3592
U -TATI          KL 3593

Alihankinta

Indikaatiot

Kasvainmerkkinä mm. haimasyövässä ja munasarjojen musinoottisessa syövässä (non-musinoottinen, ks. CA 12-5 antigeeni, KL 3414) sekä kohdunkaulan ja kohdunrunko-osan syövässä. Se toimii merkkiaineena myös aggressiivisten syöpien yhteydessä sekä munasarja-, rakko- ja munuaissyövän ennusteen arvioinnissa.

Näyte

S -TATI: 1 ml (minimi 0,5 ml) seerumia. Voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin   päältä sentrifugoinnin jälkeen. 

U -TATI: 3-4 ml virtsaa. Jos virtsanäyte joudutaan pakastamaan, pyydämme lähettämään näytettä kahdessa putkessa. Tällöin putket tulee pakata samaan minigrip -pussiin tai ne tulee kiinnittää kuminauhalla toisiinsa.

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy enintään vuorokauden jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä, jos näyte on perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan. Pakastettu näyte lähetetään pakastelähetyksenä.

Menetelmä

Aikaerotteinen immunofluorometria (TR-IFMA).

Tekotiheys

Tehdään kerran viikossa 

Vastausaika (arkipäivää)

7 - 9

Viitearvot

 S -TATI:
 Ikä 
 Alle 60 v     alle 16  ug/l (alle 2.6 nmol/l)
 Yli   60 v     alle 18  ug/l (alle 2.9 nmol/l)

U -TATI:    alle 34 ug/g Krea (alle 0.62 nmol/mmol Krea)

Tulkinta

Tuumoriin liittyvä trypsiini-inhibiittori on herkkä merkkiaine musinoottiselle munasarjasyövälle, jolloin se on koholla 80 - 90 %:lla tapauksista. Haimasyövän yhteydessä S -TATI:n määrä on lisääntynyt noin 85 %:lla ja U -TATI:n 96 %:lla potilaista, mutta myös haimatulehdus ja sappistaasi nostavat arvoja. Maha- ja maksasyövässä kohonneita seerumipitoisuuksia esiintyy noin 65 %:lla.
Tulkinnassa tulee ottaa huomioon myös munuaisten vajaatoiminnan vaikutus seerumin TATI-arvoihin. Lievä vajaatoiminta (kreatiniini alle 150 nmol/l) ei vaikuta seerumitasoon, mutta esim. dialyysipotilailla TATI-taso on yleensä yli 120 ug/l (yli 20 nmol/l). Mikäli taso on kohtalaisesti koholla, on otettava huomioon, että myös jotkut vaikeat, varsinkin maha-suolistoalueen tulehdukset nostavat pitoisuuksia.
Lievät infektiot eivät vaikuta TATI-tasoon, joka nousee vasta kun CRP-taso on yli 50 - 100 mg/l.
U -TATI:n tasoissa on enemmän vaihtelua kuin seerumitasoissa, siksi seurannassa S -TATI on suositeltava.
Virtsan TATI-tulos suhteutetaan virtsan kreatiniiniin, millä korjataan virtsan eritysnopeuden vaihtelusta johtuvat pitoisuuden muutokset. Virtsan ollessa laimea TATI-tuloksen suhteuttaminen kreatiniiniin johtaa liian korkeaan tulokseen.
Syövän hoidon seurannassa tulee ensimmäinen näyte ottaa ennen hoidon aloittamista. Potilailla, joiden syöpä on aiemmin jo hoidettu, kohonnut tai lisääntyvä TATI-pitoisuus saattaa viitata taudin aktivoitumiseen, mikäli epäspesifiset syyt voidaan sulkea pois.

Tiedustelut

Asiakaspalvelu
asiakaspalvelu@medix.fi
Päivitetty: 02.01.2020

Yhtyneet Medix Laboratoriot
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Asiakaspalvelu
puh. (09) 52 561
faksi (09) 412 7053
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © Yhtyneet Medix Laboratoriot Oy 2020