Tuumoriin liittyvä trypsiini-inhibiittori (Tumor associated trypsin inhibitor)

S -TATI     KL 3592

Alihankinta

Indikaatiot

Kasvainmerkkinä mm. haimasyövässä ja munasarjojen musinoottisessa syövässä (non-musinoottinen, ks. CA 12-5 antigeeni, KL 3414) sekä kohdunkaulan ja kohdunrunko-osan syövässä. Se toimii merkkiaineena myös aggressiivisten syöpien yhteydessä sekä munasarja-, rakko- ja munuaissyövän ennusteen arvioinnissa.

Näyteastia

Seerumiputki

Näyte

1 ml (minimi 0,5 ml) seerumia. Voidaan ottaa geeliputkeen, mutta erotettava geelin päältä sentrifugoinnin jälkeen. 

Säilytys ja lähetys

Näyte säilyy enintään vuorokauden jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä, jos näyte on perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan. Pakastettu näyte lähetetään pakastelähetyksenä.

Menetelmä

Aikaerotteinen immunofluorometria (TR-IFMA).

Tekotiheys

Tehdään kerran viikossa 

Vastausaika (arkipäivää)

7 - 9

Viitearvot

 Ikä:Viitearvot:
 Alle 60 v   alle 2.6nmol/l
 Yli   60 valle 2.9nmol/l

Yksikkömuunnoskerroin: µg/l = 6.2 x nmol/l

Tulkinta

Tuumoriin liittyvä trypsiini-inhibiittori (TATI) on herkkä musinoottisen munasarjasyövän merkkiaine, ollen koholla 80 - 90 %:lla potilaista. TATI on myös aggressiivisten syöpien merkkiaine ja se on prognostinen markkeri ainakin munasarja-, rakko- ja munuaissyövässä. Haimasyövässä TATI on koholla noin 80 - 90 %:lla potilaista, mutta myös haimatulehdus ja sappistaasi nostavat arvoja 75 - 80 %:ssa. Maha- ja maksasyövässä tavataan korkeita seerumitasoja noin 60 - 70 %:lla potilaista. Munuaisten vajaatoiminta nostaa seerumin TATI-arvoja. Lievä vajaatoiminta (kreatiniini alle 150 nmol/l) ei vaikuta seerumitasoon, mutta esim. dialyysipotilailla taso on yleensä yli 20 nmol/l. Lievät infektiot eivät vaikuta TATI-tasoon. Vaikeat tulehdukset (CRP yli 50-100 mg/l) nostavat arvoa, mikä on otettava huomioon, jos taso on kohtalaisesti koholla. Varsinkin maha-suolistoalueen tulehdukset nostavat pitoisuuksia. U-TATI:n tasoissa on enemmän vaihtelua kuin seerumitasoissa, siksi seurannassa S -TATI on suositeltava.

Syövän hoidon seurannasa tulee ensimmäinen näyte ottaa ennen hoidon aloittamista. Potilailla, joiden syöpä on aiemmin hoidettu, kohonnut tai lisääntyvä TATI-pitoisuus saattaa viitata taudin aktivoitumiseen, mikäli spesifiset syyt voidaan sulkea pois.

Tiedustelut

Ammattilaisneuvonta
ammattilaisneuvonta@synlab.fi
Päivitetty: 21.07.2023

SYNLAB Suomi Oy
Kivihaantie 7
00310 Helsinki

Ammattilaisneuvonta
puh. 020 734 1550
faksi (09) 412 5773
arkisin klo 8 -16

Kaikki oikeudet pidätetään, Copyright © SYNLAB Suomi 2024